1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Enrike Iglesijas ponovo među najtiražnijima!

1. april 2009.

Da je ukus Evropljana teško predvideti potvrdiće još jedan Pop non stop - pregled najtiražnijih singlova u Evropi. Deset najtiražnijih singlova samo se delimično „poklapaju“ sa onim koje smo slušali prethodne sedmice.

https://p.dw.com/p/HO8M
Enrike Iglesijas vratio se na top liste
Enrike Iglesijas vratio se na top listeFoto: AP

Na zvanični evropski top ten vratilo se nekoliko starih singlova, što znači da noviteta gotovo i da nema.

10: Prvi „povratnički“ singl koji je ponovo dospeo među prvih deset je još uvek aktuelni singl sastava Kings of Leon. Razlog tome bi mogla biti turneja koju ovaj američki rok sastav započinje u Evropi. Oni su sve popularniji i tiražniji, a singl „Use Somebody“ ove drži mesto broj deset.

09: Još jedan singl kojeg svi već na pamet znamo, a koji je na evropskom tržištu prisutan već najmanje deset sedmica je veliki hit sa britanskih prostora. Skok sa 36.pozicije - na dakle devetu ove nedelje. Britansko izdanje Kida Kudija i to verzija singla „Day n nite“ sa italijanskom ekipom Crookers, ovonedeljno je deveto mesto.

08: Nakon jednog američkog, a zatim i jednog britanskog izdanja, na evropskom top tenu sledi i jedno nemačko. Sastav Silbermond je ovoga puta čak za jednu poziciju u plusu, što je svakako dobra vest za nemačku pop rok uzdanicu koja je do sada ostvarila nekoliko višestrukih platinastih tiraža sa prethodnim albumima. Ako se kojim slučajem interesujete za kompozicije ovog benda informacija da se upravo ovih dana na evropskom tržištu pojavio njihov novi album Nichts passiert. Prvi singl nosi naziv Irgendwas bleibt.

07: Dvadeset sedmica je već na listi najtiražnijih singlova u Evropi numera „The Boy Does Nothing“, ali samo poslednje dve među deset najtiražnijih. Aleša Dikson je evropskoj javnosti daleko poznatija kao model naročito po naslovnim stranama u muškim časopisima, poput FHM-a. U Velikoj Britaniji važi sa veoma popularnu plesačicu, naročito zbog pobede u jednoj od emisija tog tipa. Nakon par javnih nastupa sve je krenulo uzlaznom putanjom. Polidor je njena matična izdavačka kuća, čiji menadžeri ovoga puta mogu biti zadovoljni i tiražima novog albuma. Isto tako i singla koji je u odnosu na prošlu sedmicu ovoga puta dospeo na nižu, sedmu poziciju najprodavanijih singlova u Evropi.

06: Trenutno najveća američka atrakcija u Evropi je svakako Lejdi Gaga, koja je u svetu šoubiza još od 2007. Svoj prvi ugovor potpisala je sa izdavačkom kućom Def Jam, ali je ta saradnja trajala svega tri meseca. Zatim su je u Interscopu angažovali kao autora, jer su primetili da ima odlične ideje. A onda je sarađujući sa Ejkonom njen vokal takođe došao do izražaja i tako su producenti pomenutog izdavača pristali na projekat koji će po svemu sudeći u 2009. biti najtiražnije izdanje. „Just Dance“ je već 31. sedmicu na Eurochart-u.

05: Keli Brajan Klarkson je definitivno najtiražniji pobednik američkog idola. Ima grčko-irsko poreklo, a inače je odrasla u Teksasu. Keli je prava američka zvezda, čak i po „fizičkoj konstituciji“, budući da su je za razliku od nalickanih i izgladnelih modela poslednjih godina sustigli kilogrami, čega se ona na sreću ne stidi. Sada je na dnevni red došao četvrti studijski album koji u SAD obara rekorde po prodaji i kotiranju na top listama. U Evropi singl „My life would suck without you“ prolazi nešto skromnije. I ove sedmice beleži mali pad sa četvrtog na peto mesto.

04: Na evropskim top listama ovoga puta i nešto malo „španskog melosa“, uslovno rečeno. Enrike Iglesijas se naime ponovo našao u društvu najtiražnijih izvođača u Evropi. Doduše nijedan od tih izvođača nema ni približno velike tiraže kao ovaj Španac. Gotovo 60 miliona primeraka za sobom ima ovaj potomak još čuvenijeg Hulija Iglesijasa. Na još jednoj u nizu kompilacija najvećih njegovih hitova pojavio se i singl „Takin Back My Love“ o to u formi dueta sa Kjarom koji se ove sedmice našao na mestu broj četiri.

03: U samom vrhu Pop non stopa DW radija, odnosno zvaničnog evropskog top tena ostalo je sve po starom. Trećeg mesta se i dalje čvrsto drži Džejms Morison. Njegov novi singl i to prvi u 2009. biće „Please Dont Stop The Rain“. Video je uveliko objavljen, a u međuvremenu je potvrđeno i da će se kao maxi singl ova numera u rafovima evropskih prodavnica kompakt diskova pojaviti 9.aprila. Do tada značajne tiraže i dalje ostvaruje duet sa Neli Furtado „Broken Strings“.

02: Singl „Right Round“ je prvi singl sa novog albuma Flo Rajde, naslova „R.o.o.t.s.“ koji će tek biti objavljen. Ekipa koja je na istom radila je Will I Am i Dr. Luke. Ali se kao gosti pojavljuju i Ne-yo, Ejkon, Neli Furtado i Keša čiji su vokali upravo i prisutni u numeri „Right Round“, koja je samo u Americi u prvoj sedmici u onlajn šopovima prodata u 636.000 primeraka.

Značajaniji noviteti „koji obećavaju“:

„Ayo Technology“, Millow (12)

„Love etc“, Pet Shop Boys (46)

„Jai Ho“, Pussycat Dolls (70)

01: Nikog više ne iznenađuje plasman i uspeh drugog singla Lejdi Gage, koja je uzgred ovo umetničko ime dobila po nadimku koji joj je nadenuo producent Rob Fusari, jer ga je njena interpretacija navodno podsećala na vokalne deonice iz pesama legendarnog Fredija Merkjurija. Dakle prvo joj se obraćao sa Gaga, a onda je pridodato i „Lejdi“. U kojoj meri takav nadimak odgovara strip pokeru tematizovanom u spotu za veliki hit „Poker Face“ prosudite sami.

Autor: Jakov Leon

Odgovorni urednik: Ivan Đerković