Ivanji:Trilogija o rimskim carevima

Izdavačka kuća "Stubovi kulture" predstavila je kompletiranu tirlogiju o rimskim carevima Dioklecijanu, Konstantinu i Julijanu pisca i prevodioca Ivana Ivanjija.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.04.2009.

13:51

Default images

Reč je o dve romansirane biografije - "Dioklecijan" i "Konstantin" - obnovljene i u dobroj meri prerađene, dok je roman o Julijanu nov.

Vladarske biografije, pisane u najboljoj tradiciji žanra istorijskih romana, koji je u poslednje vreme sve popularniji u svetu, ali i kod nas, govore o velikim avanturama punim prevrata i lomova, kako na planu svetske istorije, tako i u životima ovih careva koji su vladali u 3. i 4. veku.

"Ovi romani važni su za savremenu srpsku kulturu, jer istražuju naše daleko nasledstvo koje nikada nismo osetili kao sopstveno, rekao je urednik Ivan Radosavljević.

Podsetivši da su prostori na kojima živimo nekada bili sastavni deo Rimskog carstva, a u nekadašnjim gradovima, na čijim su temeljima izgrađeni savremeni Niš, Sremska Mitrovica i drugi, Radosavljević je kazao da su se u njim rađali ljudi koji su tom imperijom vladali i usmeravali je po sopstvenom nahođenju.

"Dioklecijan je bio poslednji rimski car koji je hrišćane nemilosrdno progonio, Konstantin imperator koji je hrišćanstvo prihvatio i uspostavio kao zvaničnu državnu religiju, a Julijan poslednji vladar koji je pokušao da vrati na staro mnogoboštvo, istakao je on i dodao da je "utoliko ovo troknjižje i posvećeno nastajanju jedne velike svetske religije".

Uz napomenu da se ovom temom bavio pune četiri decenije, Ivanji je rekao da je najzabavnije kod istorijskih romana otkriti šta su istorijske ličnosti mislile i osećale. Ima dosta podataka o velikim bitkama, gradovima, novcu, ali veoma malo o intimnom životu tih vladara. Pored istorijskih ličnosti, autor je, prema sopstvenom "priznanju", dodao i likove koje je izmislio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: