Netanjahu premijer Izraela drugi put

Benjamin Netanjahu postao je premijer 32. Vlade izraela, pošto je posle šestočasovne rasprave u parlamentu za njega glasalo 69 poslanika.

Izraelski Kneset odobrio je novu izraelsku vladu, predvođenu liderom konzervativnog Likuda Benjaminom Netanjahuom, posle šetočasovne debate u Jerusalimu.

Netanjahu je već bio premijer od 1996. do 1999. godine, a za njega je juče glasalo 69 poslanika izraelskog parlamenta, dok je 45 bilo protiv, a pet uzdržano.

Ta 32. vlada u Izraelu sa 30 ministara i osam zamenika ministara najveća je i najskuplja u istoriji te zemlje.

Ona se trenutno sastoji od 15 članova imenovanih na predlog Likuda ili članova te partije, koja je dosad bila u opoziciji, pet iz ultranacionalističke stranke Izrael naš dom, isto toliko iz Laburističke partije levog centra, četiri iz ultraortodoksnog Šasa i jednog iz frakcije Jevrejski dom, zagovornice širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Šef diplomatije je kontroverzni političar Avigdor Liberman, lider stranke Izrael naš dom, a vođa laburista, takođe bivši premijer Ehud Barak, ostao je ministar odbrane, kao u prethodnoj vladi.

Ekonomska kriza prvi zadatak

Pošto su u novoj vladi i desno i levo orijentisani ministri njihovi stavovi o rešenju izraelsko - palestinskog sukoba se razlikuju.

U samom vrhu bezbednosnih briga nove vlade biće razvoj iranskog nuklearnog programa. Prvi zadatak će joj, međutim, biti da se bavi ekonomskom krizom.

Zapad je već izrazio zabrinutost što je u Izraelu na pomolu vlada sastavljena uglavnom od desnih partija, koje se protive stvaranju nezavisne palestinske države.

Netanjahu se umesto toga zalaže za ekonomski mir, zapravo ekonomski razvoj Palestinaca, što im ne garantuje državu i čemu se unapred protive.

U govoru pred polaganje zakletve Benjamin Netanjahu je precizirao svoje planove za budući dijalog sa njima, naglasivši da veruje u postizanje stalnog sporazuma i označivši sve ranije pokušaje da se sklopi mir prečicama, kojima su se "postigla samo kratkoročna rešenja i izazvalo više krvoprolića".

Obraćajući se indirektno palestinskom rukovodstvu rekao je: "Ako istinski želite mir, mir se može postići", istakavši: " Mi ne želimo da vladamo drugim narodom."

Njegovu izjavu portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa nije označio ohrabrujućom jer nije pomenuo mogućnost stvaranja palestinske države.

Vođa Likuda je dobio mandat od predsednika Izraela Šimona Peresa da formira novu vladu 20. februara, 10 dana nakon vanrednih opštih izbora, raspisanih zbog ostavke premijera Ehuda Olmerta, kome preti optužnica za korupciju.

Netanjahuu nije pošlo za rukom da oformi vladu nacionalnog jedinstva u kojoj bi bila i centristička Kadima, koju sada predvodi odlazeća šefica diplomatije Cipi Livni.

Netanjahu se inače protivi stvaranju nezavisne palestinske države uz Izrael, ali ne i palestinskoj samoupravi.

U međuvremenu je predsednik Peres izjavio da je početak nove vlade obećavajući, uprkos brigama kod kuće i inostranstvu u odnosu na njenu poziciju prema miru sa susedima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво