Capital.ba

Bugarska dobila ruski gas

01.04.2009. / 9:58

gas1KIŠNJEV/SOFIJA, Ruski prirodni gas i dalje stiže u Bugarsku, saopštila je danas državna kompanija “Bugargas”, poslije eksplozije na velikom gasovodu u Moldaviji preko kojeg ovaj eneregent stiže na Balkan.

Portparol Vlade Moldavije izjavio je da se eksplozija dogodila u separatističkom ergionu Transdnjestr, ali nije mogao da potvrdi raniji izvještaj ruske agencije Itar-Tas da su isporuke gasa Balkanu prekinute.

“Mogu da potvrdim da se dogodila eksplozija na gasovodu nedaleko od separatističke prijestonice Tiraspola”, izjavio je portparol Vitalije Kondrači.

On je dodao da je premijer Zinaida Greceani sazvao sastanak državne komisije za vanredne situacije i da nema govora o terorizmu.

Ruski gasni gigant “Gasprom” odbio je komentariše ove izvještaje.

Direktor “Bulgargasa” Dimitar Gogov rekao je Rojtersu da zemlja dobija ruski gas preko aleternativnih cjevovoda, uprkos eksploziji.

“Isporuke Bugarskoj nisu umanjene ni u smislu pritiska, ni količine”, rekao je Gogov.

Ovim gasovodom zadovoljavaju se potrebe Bugarske, Rumunije i dijelova Turske. Bugarska dobija oko tri milijarde kubnih metara gasa godišnje, Rumunija oko 4,5 milijardi, a Turska oko 24 milijardi kubnih metar

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!