Aktuelno

Slike Olje Ivanjicki
06.04.2009. - 24.04.2009.

Slike Olje Ivanjicki


Na izložbi u Zrenjaninu će se naći izbor od deset crteža , Olje Ivanjicki, koji su prvi put izlagani prošle godine u Nišu i Beogradu gde je publika imala priliku da premijerno vidi njenih 66 crteža, a neki od njih su stari više od trideset godina. Izložba traje od 6 - 24 aprila.

 

Prvi put će zrenjaninskoj publici predstaviti svoje radove naša velika, poznata umetnica Olja Ivanjicki. Njen duh i veliki talenat stavljaju je u centar jugoslovenske umetnosti, gde je prepoznajemo kao slikara velike smelosti, koji donosi nove talase hrabrosti, iznenađenja i energije.

Na izložbi u Zrenjaninu će se naći izbor od deset crteža koji su prvi put izlagani prošle godine u Nišu i Beogradu gde je publika imala priliku da premijerno vidi njenih 66 crteža, a neki od njih su stari više od trideset godina. Iako ih nije izlagala, Olja Ivanjicki smatra da je crtež važna disciplina jer predstavlja način mišljenja, da je u osnovi svega, i slike, i dizajna, i skulpture, i građevine. Njime sve počinje i na njega se sve može svesti.

Takođe će biti izloženo i sedam "Reciklaža", ciklus koji je  zamišljen kao slikanje fenomena XX i XXI veka, ali tu su svoje mesto pronašle i neke ličnosti iz ranijih epoha. U Savremenoj galeriji u Zrenjaninu na jednom mestu će se naći Rafaelo, Pikaso, Putin, Dali, Vorhol,...

Pored crteža biće izloženi i asamblaži -  Portali koji su posvećeni različitim umetnicima. Ovi portali na određen način predstavljaju takođe portrete, kao vrata kroz koja virimo u nečiju kuću, odnosno, u ovom slučaju, u nečiju dušu. 

Olga Olja Ivanjicki, slikar, skulptor, pesnik, multimedijalni umetnik, rođena je u Pančevu, kao ćerka ruskih emigranata, majora Vasilija Ivanjickog i Veronike Mihailovne Piotrovske. Do studija živi u Kragujevcu, a onda dolazi u Beograd gde kao student Akademije umetnosti dobija neophodno znanje i veštinu za početak jedne uspešne karijere. Po završetku postdiplomskih studija, dobila je, kao posebno priznanje, i stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u Sjedinjenim Državama, 1962. godine, a godine 1978. i mogućnost da učestvuje u programu Fulbrajtove fondacije "Artist in Residence" na Rhode Island School of Design. 

Olja Ivanjicki je izabrana za Najboljeg slikara dvadesetog veka u Jugoslaviji na osnovu glasanja sprovedenog među jugoslovenskom publikom. Takođe je dobitnik Sedmojulske i Vukove nagrade za životno delo, najvećih priznanja u zemlji, a 2006. je dobila i nagradu Zlatni beočug za životno delo Kulturno-prosvetne zajednice Beograda, kao i nagradu Privredne komore Srbije za saradnju umetnosti i privrede. Međunarodni biografski centar iz Kembridža i Američki biografski institut uvrstili su Olju Ivanjicki među "Vodećih 500 lidera od uticaja" (ABI, 1998), zatim je izabrana za "Međunarodnu ženu godine" (IBC, Cambridge 1995) „Vodećih 2000 intelektualaca sveta”, (IBC Cambridge, 1999), "Vodeće žive legende sveta za 2001 godinu" (IBC, Cambridge, 2001), "Izuzetni pojedinci 20. veka", (IBC Cambridge, 2000). Postala je "Deputy Governor of the American Biographical Institute", zatim "Deputy Director General of the International Biographical Centre in Cambridge". Tokom 2005. postala je jedan od osnivača Niške umetničke fondacije za mlade umetnike. Krajem 2006. godine učestvuje u osnivanju "Mediala Art" salona.
Olja Ivanjicki je samostalno izlagala 87 puta, u okviru grupe MEDIALA 12 puta, a učestvovala je i u više od hiljadu kolektivnih izložbi. Tokom šezdesetih godina, donela je pop art u Beograd i prva radila izuzetne i hrabre hepeninge, koje i danas pamte mnogi poštovaoci njenog dela. Njene slike i skulpture nalaze se u brojnim muzejskim i privatnim kolekcijama širom sveta, kao što su Metropoliten Muzej u Njujorku, Muzej Santa Barbara, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Narodni muzej u Beogradu, Philip Beman Collection Philadelphia,Knights of Malta NY City, Mercy College Dobbs Ferry NY, Muzej moderne umetnosti Skoplje, gradski muzej Rovinj, Muzej grada Beograda, Istorijski arhiv, kao i u mnogim privatnim kolekcijama – Rockefeller, Kissinger, Carlo Ponti i Sofia Loren, L. Eagleburger, John Ditch, NJKV Princ Aleksandar II Karađorđević, Margaret Mallory,... 

Objavljena dela: Ogledalo ljubavi, prepiska Olja-Šejka, Silmir, Beograd, 1995; Oluja mozgova, KOV, Vršac, 1995; Videla sam pre i posle, pesme i eseji, Interpress, Beograd, 1998. Monografije: Bora Ćosić: OLJA; Dragoš Kalajić: OLJA LEONARDOVA KĆI; OLJA – Alpine Fine Arts; OLJA-multimedijalna monografija na cd-romu. U priremi je nova knjiga pesama, knjiga pisama i nova monografija, kao i monografija Mediale.

Najnovije skulpture: Merkur, Beograd; Vojvoda Šupljikac, Pančevo; u pripremi je poseban projekat – despot Stefan Lazarević za Beograd i skulptura Pobednica za poslovni kompleks na Novom Beogradu. 

Olja Ivanjicki je član ULUS-a, ali takođe je jedan od osnivača legendarne grupe MEDIALA. To je bila grupa mladih slikara, pisaca, filozofa, arhitekata, compozitora koja je u međusobnom druženju otkrila jednu posebnu vrstu gladi – glad za umetnošću i saznanjem. Okupila ih je želja da se sazna o svetu što je moguće više, preko granica dozvoljenog, etabliranog, a da se u umetnosti napravi jedna sinteza kroz vreme i trajanje. To je bio revolt, provokacija. Svim članovima Mediale bila je zajednička jedna osobina: beskrajna ljubav prema umetnosti beskrajno verovanje u njene moći. A biti slikar za Olju Ivanjicki je pitanje velike ljubavi i dubokog posvećenja. 

Tokom 2003. i 2004. godine, Olja je napravila i nekoliko arhitektonskih projekata. Prvi je bio za novi trgovinski centar u Njujorku, pod nazivom Big Apple Twins – Ground and Sky Zero Memorial. Drugi arhitektonski projekat su dve građevine za Mars, muška i ženska zgrada, Matrimonial Buildings. Olja Ivanjicki  je učestvovala i u konkursu za memorijalni centar u Njujorku, projektom Memorial Sphere. Tokom 2004. i 2005. godine, napravila je projekat mosta preko Dunava za Beograd, Belgrade Time Gate i učestvovala na konkursu Nasca Observatory Lodge u Peruu. Takođe je učestvovala na Trećem Pežoovom takmičenju za projekat automobila bliske budućnosti, a 2005. godine oprobala se i kao kostimograf u Narodnom pozorištu u Beogradu, u opereti Slepi miš, Johana Štrausa. Krajem 2005. godine sa modnom kućom Mona je ostvarila modnu reviju Tesla, povodom 150. godina rođenja velikana Nikole Tesle, a 2007. modnu kolekciju Njegoš, povodom 160 godina od objavljivanja Gorskog vijenca.  

O Olji Ivanjicki kao ličnosti svakako bi se moglo puno toga reći. Ona je nepredvidiva, ali sama uvek predvidi i zapanjujuće tačno, skoro profetski, nagovesti mnoge događaje, situacije i stanje u svetu uopšte. Olja vidi sve i pre i posle i unapred, sve joj je jasno. Ona zna da nema nevažnih stvari, sve uzima u obzir, za Olju sve ima svoju ulogu. Ona je mudrac u krhkom telu žene. Ona je hrabra, egzotična osoba, snažna figura evropske savremene umetnosti i ono najboljeg u njoj. Ona je večni znak pitanja čitavom svetu.                                                                                                   

"Uopšte ne znam koliko znam. Znam i ono što mi još nije palo na pamet", rekla je jednom prilikom za sebe Olja Ivanjicki. 

Izložba će biti otvorena do 24.04. 2009.

 

objavljeno01.04.2009.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.