1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Srbija još čeka paket mera protiv krize

1. april 2009.

Svetske ekonomije su još tokom prošle godine započele sa čitavim nizom mera protiv efekata ekonomske krize. Srbija je u tom periodu uglavnom gubila dragoceno vreme.

https://p.dw.com/p/HNyv
Vlada Srbije za sada bez konkretnih mera u borbi protiv ekonomske krize
Vlada Srbije za sada bez konkretnih mera u borbi protiv ekonomske krizeFoto: DW

I dok će svetski državnici na samitu G20 u Londonu još jednom pokušati da pronađu nova rešenja za prevazilaženje krize, Srbija praktično još nije ni počela primenu svog paketa mera. Problem je što taj paket zapravo i ne postoji. Ono što se čuje u javnosti je gomila ideja i mera od kojih se jednog dana odustane, a drugog najavljuje njihova primena, kaže za Dojče vele Jelica Putniković, urednik online Balkan magazina:

„Zapravo, ispada da se ne zna ko je zapravo pregovarao sa Međunarodnim monetarnim fondom, šta je MMF konkretno tražio, šta smo obećali, a da nam nije traženo, u kakvoj je zapravo situaciji država Srbija, i da li je stvarno trebalo da bankrotira, kao što su neki ekonomisti najavljivali.“

Uštede u budžetu uslov su za odobravanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom
Uštede u budžetu uslov su za odobravanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom

Jedina strategija - kupovina vremena?

Srpska vlada najavila je primenu solidarnog poreza od 6 procenata na sva primanja preko 12.000 dinara, ali sada razmišlja da od toga odustane. Najavljuje se povećanje PDV-a, ali i demantuje takva mera.

Odustalo se i od smanjenja broja ministarstava, jer su uštede navodno skromne. Smanjenje državne administracije takođe je pod znakom pitanja. Čini se da je trenutno jedina strategija srpskih vlasti kupovina vremena, smatra naša sagovornica:

„Ako se zaista ne počne sa nečim što će značiti proizvodnju nečega, i ako ne počne da se radi, i ako se samo sve bude trošilo na to da se kupuje socijalni mir, beda će biti sve veća.“

Ministri „izgaraju na terenu“

Primetno je da su se poslednjih dana političari rastrčali po Srbiji. Mediji su prosto zatrpani obaveštenjima o ministarskim posetama pojedinim opštinama. Jelica Putniković kaže da su to uglavnom susreti sa stranačkim kolegama, i da ta turneja predstavlja samo običan marketing:

„Pa verovatno pokušavaju da sačuvaju svoja ministarstva. Jer, ako je na primer MMF tražio da se državni aparat smanji, što me ne bi čudilo, onda će neki od tih ministara pokušati da dokaže da je on stalno na terenu, u kontaktu sa narodom, i da on eto izgara.“

Najnovije vesti govore da će Srbija tek naredne nedelje odlučiti na koji način će se postići uštede u budžetu. Ekonomski analitičari ocenjuju da se vlada ponaša neozbiljno, i da će svaki dan kašnjenja skupo koštati Srbiju i njene građane.

Autor: Ivica Petrović

Odgovorni urednik: Ivan Đerković