1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Merkel-Medvedev: Vrlo bliski stavovi

1. april 2009.

Svetski lideri pokušaće na samitu G-20 u Londonu da pronađu rešenja za izlazak iz svetske finansijske krize. Uoči tog samita, u Berlinu su razgovarali nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

https://p.dw.com/p/HNzd
Ruski predsednik i nemačka kancelarka u Berlinu uoči samita G-20
Ruski predsednik i nemačka kancelarka u Berlinu uoči samita G-20Foto: picture-alliance / dpa

Danas će u Londonu početi samit Grupe 20. Na njemu će svetski lideri pokušati da pronađu rešenja za izlazak iz svetske finansijske krize. Uoči tog samita, u Berlinu su juče razgovarali nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Moskva i Berlin u nekim tačkama imaju različite stavove. To nije neobično. Međutim, novinari od predsednika Dmitrija Medvedeva i kancelarke Angele Merkel nisu uspeli da saznaju u čemu se ne slažu. I za nemačku kancelarku i za ruskog predsednika je, uoči susreta G-20 bilo bitno da pre svega pošalju sledeću poruku:

„Što se tiče susreta G-20, u London odlazimo sa vrlo sličnim očekivanjima i stavovima. Neophodno je da se arhitektura svetskog finansijskog tržišta tako promeni, da se ovakve krize ne ponove“, izjavila je Angela Merkel.

Medvedev: Rusija mora da učestvuje u razgovorima o poboljšanju sistema gasovoda u Ukrajini
Medvedev: Rusija mora da učestvuje u razgovorima o poboljšanju sistema gasovoda u UkrajiniFoto: picture-alliance / dpa

Nemačka kancelarka vidno se obradovala podršci Medvedeva njenom projektu o stvaranju neke vrste „ustava“ međunarodnog finansijskog tržišta.

Problem sa gasom ne sme prerasti u konflikt

Pored problema na tržištu finansija, Merkelova i Medvedev razgovarali su i o rusko-ukrajinskom sporu oko isporuka gasa. Ruski predsednik rekao je da će Rusija Ukrajini teško dati finansijske zajmove sve dok spor o transportu gasa ne bude rešen. Medvedev je, odgovarajući na pitanje jednog ruskog novinara, jasno stavio do znanja da problemi oko isporuke gasa nisu rešeni:

„Teško je obezbediti pouzdano snabdevanje gasom bez zemlje preko koje taj gas dolazi. Zato smo bili iznenađeni kada je Evropska unija nedavno bez nas pregovarala sa Ukrajinom kako da se poboljša sistem gasovoda te zemlje. Sledeći put, to bi trebalo da se odvija drugačije. Kriza snabdevanja gasom pokazala je šta se može desiti kada jedna zemlja vodi nekoordiniranu politiku.“

Nemačka kancelarka najavila je da će o toj temi razgovarati sa Evropskom komisijom i istakla da smatra da to pitanje ne treba da preraste u konflikt.

Merkelova i Medvedev su, tokom susreta u Berlinu, ukazali i na opasnost od protekcionizma i protekcionistickih mera i pozvali zemlje grupe G-20 da na londonskom samitu konkretnijim zaključcima podstaknu svetske finansijske reforme.

Autor: Peter Šticle/Jasmina Roze

Odgovorni urednik: Ivan Đerković