Unmik dostavio dokaze tužilaštvu

Organi, koji su otetim Srbima uzimani u tzv. "žutoj kući", prodavani su u Turskoj, piše "Politika" pozivajući se na Unmikov izveštaj poslat srpskom tužilaštvu.

Izvor: Politika

Sreda, 01.04.2009.

08:38

Default images

U izveštaju koji je Unmik dostavio srpskom Tužilaštvu za ratne zločine o dokazima u predmetu poznatom kao "žuta kuća", u obimnoj dokumentaciji pod oznakom strogo poverljivo pominju se i imena šestorice osumnjičenih za ove zločine i imena žrtava, piše "Politika".

Podaci dobijeni od Unmika sadrže značajne informacije koje su dragocene za istragu o trgovini organima otetih Srba.

Po svemu sudeći, to će biti i osnov da postupak povedu pravosudni organi misije Evropske unije na Kosovu, Euleks.

Šef pravosudnog sektora pri Euleksu Alberto Preduka nije za sada precizirao da li će Euleks pokrenuti istragu o navodnim zločinima u "žutoj kući".

"Ratni zločini su u nadležnosti Euleksa, odnosno Kancelarije specijalnog tužioca. Uvek kada ima osnova za pokretanje istrage, to će raditi tužioci Euleksa", rekao je Preduka Radiju Slobodna Evropa, dodajući da su svi dosijei u rukama tužilaca i da je svaka istraga poverljiva.

Zvaničnik Unmika je rekao da je srpskom Tužilaštvu preneto da je bilo kakva istraga o trgovini ljudskim organima u Albaniji u nadležnosti Euleksa.

Upitan da li je ovo pitanje bilo tema razgovora na sastanku tužilaca Euleksa i Srbije, Preduka je kazao da su tužioci ozbiljno uzeli u obzir ovo pitanje koje se odnosi na teške zločine, što je u njihovoj nadležnosti.

Povodom ovog slučaja, Savet Evrope imenovao je Dika Martija za specijalnog izaslanika.

Švajcarac Marti je član Parlamentarne skupštine i komisije za pitanja ljudskih prava Saveta Evrope, a očekuje se da on uskoro počne posetu regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: