Posebna počast Divcu

Na svečanosti održanoj prošle noći u "Arko areni", američki NBA ligaš Sakramento povukao je dres sa brojem 21, u kome je igrao Vlade Divac.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2009.

08:57

Default images

Divac je tako postao prvi srpski košarkaš čiji je dres "penzionisan" u jednom NBA timu.

Povlačenje dresa iz upotrebe je posebna čast koja se ukazuje samo najboljim košarkašima kluba. Nešto više od 160 igrača u istoriji NBA lige doživelo je čast da im broj na dresu bude povučen.

Na svečanosti održanoj noćas u čuvenoj "Arko areni", američki NBA ligaš Sakramento povukao je dres sa brojem 21, u kome je sa velikim uspehom igrao legendarni srpski košarkaš, sada predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Vlade Divac.

Na poluvremenu noćašnje utakmice između Sakramenta i Nju Orleansa održana je svečana ceremonija podizanja dresa sa brojem 21 pod svodove dvorane u kojoj je Vlade Divac igrao šest sezona.

Na ceremoniji organizovanoj na sredini terena pred prepunim gledalištem, o Divcu, koji je svečanom činu prisustvovao sa porodicom, govorili su, često prekidani burnim aplauzima, njegovi tadašnji saigrači, uključujući Peđu Stojakovića.

Na kraju se oglasio i Vlade Divac, koji se svima zahvalio govoreći na engleskom i srpskom jeziku.

Divac je u glavni grad Kalifornije stigao 1998. godine, kao veteran i osoba sa velikim autoritetom i reputacijom pomoćnog trenera na terenu, da bi u Sakramento Kingse prešao 1999. iz L. A. Lejkersa.

Za nepune tri godine Sakramento je, uz učešće Divca i Stojakovića, postao senzacija NBA lige, a 2002. igrao je u finalu Zapadne konferencije.

Legendarni srpski centar je, posle Džabara i Olajdžuvona, treći igrač sa više od 13.000 postignutih koševa, 9.000 skokova, 3.000 asistencija, 1.500 blokada...

Svečanost povlačenja dresa imala je i humanitarnu notu. Divac je tokom nedelje posetio Dom za decu koja su imala dramatična životna iskustva, sa njima razgovarao i čak igrao košarku u dvorani koja je podignuta doprinosima dobročinitelja kao što je on.

Utakmicu i boravak u Sakramentu Vlade Divac iskoristio je i za humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za srpske izbeglice i interno raseljena lica.

Srpska pravoslavna crkva Device Marije bila je mesto gde je prikupljen novac za jednu kuću namenjenu Srbima proteranim iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova. Više od 300 ljudi platilo je ulaz i potom učestvovalo na aukciji za donaciju sunarodnicima u nevolji.

Spomen ploča, izrađena tim povodom od crnog mermera i sa prigodnim tekstom na srpskom jeziku, predstavljena je i na ceremoniji u "Arko areni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: