Dostupni linkovi

Referendum propao, Basesku ostaje na vlasti


Trajan Basesku
Trajan Basesku
U Rumuniji je objavljeno da je referendum o smjenjivanju predsjednika države nevažeći zbog malog odziva birača.

Centralni izborni biro je sinoć kasno saopštio da je odziv na referendumu održanom u nedjelju o smjenjivanju predsjednika Trajana Baseskua bio 45,92 odsto, uz marginu greške od 3 odsto.

Prema zakonu, referendum je nevažeći ako na glasanje dođe manje od polovine birača.

Biro još nije saopštio ishod glasanja, ali su dvije ankete među biračima poslije glasanja (exit poll) ukazale da se više od 80 odsto birača izjasnilo za smjenjivanje Baseskua.

Basesku je izjavio za televiziju da je preživio glasanje zbog niske izlaznosti, rekavši:

"Rumuni su poništili referendum time što nisu učestvovali."

Centralni izborni biro će zvaničan rezultat objaviti u ponedjeljak prijepodne.

Vladajuća koalicija u Rumuniji pokrenula je početkom jula proceduru za opoziv šefa države Baseskua, dan nakon što su smijenjeni predsjednici oba doma u parlamentu i ograničena ovlašćenja Ustavnog suda.

Vladajuća koalicija optužila je Baseskua da je prekoračio ovlašćenja i da se miješa u pravosudni sistem otkako je po drugi put izabran na mjesto šefa države 2009. godine.

Basesku je tada uzvratio da Vlada želi pokretanjem njegove smjene da skrene pažnju sa domaćih problema kao što je optužba protiv premijera Viktora Ponte da je plagirao doktorsku tezu. Basesku je ustvrdio da je, otkako je izabran 2004. godine, radio na gradnji nezavisnih pravosudnih institucija.

Socijaldemokratska partija Viktora Ponte, koja je nastala od bivše komunističke, uspjela je da suspenduje Baseskua jednom ranije, u maju 2007, ali je vraćen na dužnost nakon referenduma.

Međutim, Baseskuova popularnost je od tada znatno opala, prije svega zbog drastičnih mjera štednje koje su uveli 2010. godine njegovi saveznici u tadašnjoj vladi desnog centra, u dogovoru sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Toj vladi je u maju ove godine izglasano nepovjerenje, nakon čega su vlast preuzeli Pontini bivši komunisti i njihovi saveznici liberali (PNL).
XS
SM
MD
LG