"Tviplomatija": Obama najpopularniji svetski lider

Više od četvrtine ispitanih svetskih lidera i Vlada (76) prati profil Baraka Obame, a da on, međutim, prati samo norveškog premijera Jensa Stoltenberga i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva

  • 0

Američki predsednik Barak Obama je najpopularniji svetski lider, a za njim slede predsednik Venecuele Ugo Čaves, Bela kuća i jordanska princeza Ranija, pokazuje "Tviplomatija", prvo globalno istraživanje o svetskim liderima na društvenoj mreži Tviter.

Istraživanje pokazuje da skoro dve trećine svetskih lidera ima profil na Tviteru, od kojih je Obamin najposećeniji. Međutim, iako društvene mreže omogućuju direktnu interakciju među korisnicima, skoro polovina svetskih lidera ne prati Tviter profile svojih kolega.

Cilj istraživanja, koje je sprovela vodeća svetska kompanija za odnose sa javnošću i komunikacije "Burson-Marsteler", bio je da se otkrije u kojoj meri svetski lideri koriste Tviter, a analiziranje je obuhvatilo 264 Vladina profila u 125 zemalja.

Rezultati su pokazali da više od četvrtine ispitanih svetskih lidera i Vlada (76) prati profil Baraka Obame, a da on, međutim, prati samo norveškog premijera Jensa Stoltenberga i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, ali da nije uspostavio uzajamne Tviter odnose sa ostalim svetskim liderima, preneo je radio Slobodna Evropa.

Predsednik Evropske unije Herman van Rompej je najbolje povezani svetski lider koji uzajamno prati profile 11 kolega, a za njim sledi premijerka Australije Džulija Gilard.

Ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik Ruande Paul Kagame, premijer Singapura Li Kuan Jev, holandski premijer Mark Rute i još 35 lidera ne prati nijednog drugog korisnika Tvitera.

S druge strane, premijer Ugande Mbabazi i predsednik Ruande Kagame jesu najkontroverzniji svetski lideri na Tviteru sa 96 i 93 odsto odgovora na tvitove.

- Ova studija pokazuje kako je Tviter premostio komunikacijski jaz između nas i naših vođa. Istovremeno on omogućava liderima i Vladama da objave svoje dnevne aktivnosti i novosti sve većem broju sledbenika - rekao je Džeremi Galbrajt, direktor firme "Barson-Marsteler" za Evropu, Bliski istok i Afriku.

Istraživanje pokazuje da političari često otkriju Tviter tokom predizbornih kampanja, ali nakon izbora, njihovi profili se stišaju, kao što je bio slučaj sa profilom brazilske predsednice Dilme Rusef, francuskog predsednika Fransoa Olanda, koji su napustili svoje sledbenike nakon što su izabrani.

Postoji i 120 ličnih profila, međutim samo 30 svetskih lidera tvituje lično, i to samo povremeno.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA