Kandidat republikanske stranke za predsednika SAD, Mit Romni stigao je juče u posetu Izraelu. Romni je tokom predizborne kampanje oštro kritikovao aktuelnog predsednika SAD Baraka Obame zbog politike prema Iranu, i istakao da će, ukoliko bude izabran za predsednika, voditi mnogo oštriju politiku prema toj zemlji. On je više puta napadao ono što je nazvao Obaminom slabom i dezorijentisanom bliskoistočnom politikom. U januaru je rekao da je Obama „bacio Izrael pod autobus“ definišući granice iz 1967. kao početnu tačku pregovora s Palestincima.


„Ako Izrael odluči da preduzme akciju sam, kako bi zaustavio Iran od razvoja te sposobnosti, guverner bi poštovao takvu odluku“, rekao je novinarima njegov visoki savetnik Dan Senor.

Senor je kazao novinarima da Romni veruje da se pretnja od Irana približava putem koji uključuje dva roka. Jedan su nastojanja Irana da razvije nuklearno oružje, što ta zemlja poriče i drugi je sposobnost da se probije iranska odbrana pre nego što se ona ojača tako da bude imuna napade.

Ova četvrta Romnijeva poseta Izraelu uveliko se smatra naporom da zadobije porizraelske glasače u SAD i Jevreje i evangeliste od kojih mnogi nisu zadovoljni Obaminom politikom na Bliskom istoku.

Izraelska vlada demantovala je juče informacije objavljene u dnevniku Harec prema kojima je savetnik za bezbednost SAD Tom Donilon, obavestio premijera Izraela Benjamina Netanjahua o američkom „planu B“ za eventualni napad na iranska nuklearna postrojenja.

„Sve u tekstu je netačno. Donilon nije imao zajedničku večeru sa (izraelskim) premijerom, nije se sastao sam sa njim, niti mu je predstavio operativni plan za napad na Iran“, rekao je jedan visoki izraelski zvaničnik koji nije želeo da mu se objavi ime.

U tekstu objavljenom u nedeljnom izdanju izraelskog lista, navodi se da je Donilon Netanjahua o planu američkih napada obavestio tokom njihovog sastanka pre dve nedelje u Vašingtonu. List je naveo da je tokom večere sa Netanjahuom Donilon izraelskom premijeru kazao da se SAD „ozbiljno pripremaju“ za mogućnost da pregovori sa Teheranom (o njegovom spornom nuklearnom programu) ne uspeju, tj. za slučaj da bude „neophodna“ vojna opcija.

Izrael, koji se smatra jedinom nuklearnom silom u regionu, iranski nuklearni program vidi kao pretnju za sebe, pozivajući se na izjave iranskih visokih zvaničnika, koji su u više navrata izjavili da Izrael treba zbrisati sa zemlje.

Najviši izraelski zvaničnici, među kojima i Benjamin Netanjahu, su u više navrata pretili Teheranu vojnom intervencijom, i izrazili sumnju kada je reč o efikasnosti sankcija uvedenih Iranu. Zapad optužuje Iran da je deo njegovog nuklearnog programa proizvodnja nuklearnog oružja, što Teheran odlučno odbacuje ističući da program ima isključivo mirnodopske ciljeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari