Izrael: Ne znamo za američki plan napada na Iran

Visoki izraelski zvaničnik demantovao je da se savetnik američkog predsednika Baraka Obame sastao na večeri sa Benjaminom Netanijahuom i predstavio planove SAD za napad na Iran

  • 0

Visoki izraelski zvaničnik demantovao je danas da je savetnik američkog predsednika Baraka Obame Tomas Donilon informisao izraelskog premijera Benjamina Netanijahua o rezervnom planu napada na Iran u slučaju da ne urodi plodom diplomatija, čiji je cilj zaustavljanje razvoja nuklearnog programa te zemlje.

Spornu vest objavio je izraelski list "Harec", navodeći da je plan obelodanjen ovog meseca tokom posete Donilona Izraelu.

- Ništa u članku nije tačno. Donilon se nije sastao sa Netanijahuom na večeri, nije se sastao s njim u četiri oka, niti mu je predstavio operativne planove da se napadne Iran - rekao je neimenovani visoki zvaničnik Rojtersu.

"Harec" je naveo da je tajni brifing Donilona bio najznačajniji napor visokih američkih zvaničnika, koji su posetili Izrael u poslednjih mesec dana, uključujući i američku državu sekretarku Hilari Klinton, da odvrati tu zemlju da sama napadne iranska nuklerna postrojenja.

Izveštaj se poklopio sa posetom glavnog Obaminog rivala na predstojećim predsedničkim izborima, kandidata republikanaca Mita Romnija, koji se danas sastao sa Netanijahuom.

Pozivajući se na neimenovnog visokog američkog zvaničnika, "Harec" navodi da je Donilon kazao Netanijahuu da se Pentagon priprema za moguću odluku da napadne iranska nuklearna postrojenja i pokazao mu neke planove.

Neuspeh pregovora Irana i šest svetskih sila da se postigne preokret u zaustavljanju onoga za šta Zapad veruje da je razvoj nuklearnog oružja u Iranu podstakao je bojazan da bi Izrael mogao da se odluči na unilateralan udar.

Ta zemlja upozorila je Zapad da je samo pitanje vremena pre nego što će iranski nuklearni program dospeti u zonu imuniteta, kada se bombama neće moći efektivno udariti na postrojenja pod zemljom.

Iran, međutim, poriče da razvija nuklearno oružje, i tvrdi da program služi u mirnodopske svrhe.

Klintonova je tokom posete Izraelu rekla da su ta zemlja i Vašington na istoj strani u odnosu na Iran.

- Naš izbor je jasan, upotrebićemo sve elemente američke moći da sprečimo Iran da razvije nuklearno oružje - rekla je ona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA