Srbi protiv integracije severa KiM

Nekoliko stotina građana Kosovske Mitrovice i Zvečana poručili su sa skupa u mestu Rudare da ne žele integraciju severa u takozvano "kosovsko društvo".

Izvor: B92

Četvrtak, 26.07.2012.

21:59

Default images

Oni su istakli i da neće dozvoliti da na severu pokrajine zažive prištinske institucije.

Protest je održan povodom godišnjice akcije specijalnih jedinica kosovske policije ROSU za preuzimanje administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, zbog čega su Srbi postavili barikade na putevima.

Građani, predstavnici ove dve opštine sa severa Kosova, i načelnik kosovskomitrovackog okruga Radenko Nedeljković prvo su se uputili u protesnu šetnju od raskrsnice u Rudaru, u opštini Zvečan, do metalnog krsta koji su Srbi podigli prošlog leta na magistralnom putu Leposavić Zvečan-Kosovska Mitrovica.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je obraćajući se okupljenim građanima da je "narod sprečio da sever Kosova i Metohije prošlog leta bude okupiran".

On je optužio šefa beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislava Stefanovića da je na terenu građanima pričao jedno, a u Briselu ispregovarao nešto sasvim drugo.

Milović je istakao da strategija po pitanju Kosova i Metohije mora biti zajednička.

"Podržavamo stav novog predsednika države da se platforma i strategija za odbranu Kosova pravi u republičkom parlamentu, da se u buduće razgovore uključe Srbi iz pokrajine, da se proces pregovaranja prenese pod okrilje UN”, podvukao je Milović.

On je naglasio i da misija Euleksa nije statusno neutralna i da “zahvaljujući toj misiji imamo pogoršanje situacije na teren”.

“Hoćemo da budemo jedan tim sa našom drzavom Srbijom, da učestvujemo u nastavku razgovora, da branimo Ustav, teritorijalni integritet i Rezoluciju 1244 SB UN”, kazao je Milović.

“Tražimo da Rezoluciju 1244 poštuju Kfor i Euleks. Samo tako, mirno, dijalogom, možemo i nadam se da ćemo doći do rešenja kada je u pitanju naš status”, dodao je on.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je istakao da je želja Srba sa Kosova i Metohije da ostanu da žive u pokrajini i budu ravnopravni građani Republike Srbije.

On je istakao da se Kfor prošle godine 25. jula pa "nadalje okrenuo protiv Srba, stao na stranu Albanaca" i trudi se da "odradi ono što Priština 12 godina nije mogla".

Pantić je poručio da prištinske vlasti neće uspeti da integrišu sever pokrajine u kosovske institucije jer Srbi to ne žele i nikada neće na to pristati.

“Pozivam Prištinu i međunarodnu zajednicu da shvate da se silom, nasiljem, jednostranim akcijama Srbima ne može nametnuti ništa. Jedini način da se problem reše jesu razgovori, dogovori, kompromis kojim će biti zadovoljni i Srbi i Albanci. Spremni smo da razgovaramo sa Albancima i međunarodnom zajednicom od koje tražimo da bude posvećena tome da rešenjem koje bude postignuto budu zadovoljni i Srbi i Albanci’, podvukao je Pantić.

Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da narod šalje poruku međunarodnoj zajednici, Prištini i Beogradu sa ovog skupa da nisu odustali od svojih ciljeva.

“Tražimo samo da ostanemo ovde pod punim suverenitetom i teritorijalnim integritetom Republike Srbije. Imamo institucije Republike Srbije koje su garant opstanka na ovom prostoru”, kazao je Nedeljković i pozvao organe države Srbije da nastave da jačaju te institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: