Najnovije vesti
Vesti Hronika
Specijalni sud i pravosnažno nenadležan za vakcine

Specijalni sud i pravosnažno nenadležan za vakcine

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je odluku Specijalnog suda u Beogradu kojom se oglasilo nenadležnim za suđenje bivšoj direktorki Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZ ZO) Svetlani Vukajlović Popržen i ostalima.

246401_svetlana-smiljka
246401_svetlana-smiljka
Specijalni sud nije nadležan za vakcine
Specijalni sud nije nadležan za vakcine

Sud je odbio žalbu Tužilaštva za organizovani kriminal i pravosnažno utvrdio da je za suđenje Vukajlović-Popržen i direktorima farmaceutskih firmi za zloupotrebe u nabavci vakcina protiv svinjskog gripa, nadležan Viši sud u Beogradu, i to u redovnom postupku.

Utvrđeno je da Posebno odeljenje za organizovani kriminal nije nadležno, jer Svetlanu Vukajlović na funkciju direktora RZZO nije imenovala Vlada Srbije, već Upravni odbor RZZO.

Propisano je da se za postupke nadležan Specijalni sud ako je okrivljeni osoba koja vrši javnu funkciju na koju ga je imenovala Skupština, Vlada, Viskoki savet sudstva ili Državno veće tužilaštva.

Optužene Svetlana Vukajlović i Smiljka Mileusnić Adžić
Optužene Svetlana Vukajlović i Smiljka Mileusnić Adžić

Takođe se primenjuje za krivična dela zloupotrebe službenog položaja kada vrednost imovinske koristi prelazi iznos od 200 miliona dinara, a u konkretnom slučaju ti uslovi nisu ispunjeni, zaključio je Apelacioni sud.

Vukajlović-Popržen i njeni saradnici će shodno ovoj odluci na jesen sesti na optuženičku klupu u Višem sudu u Beogradu, a ne u Specijalnom sudu, u kom joj je u junu početak sudjenja stopiran jer se taj sud oglasio nenadležnim. Po prebacivanju spisa predmeta, Viši sud će zakazati početak suđenja.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je krajem februara optužnicu protiv bivše direktorke RZZO-a, bivše direktorke "Jugohemije" Smiljke Mileusnić Adžić, direktora kompanije "Jugohemija farmacija" Vladimira Gravara i direktora "Detapa" Ljubomira Pavićevića.

Oni se terete da su nelegalnom nabavkom vakcina protiv "svinjskog gripa" krajem 2009. oštetili državni budžet za oko 1, 25 miliona evra. Svi su optuženi za krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.