• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

URS, Preokret i DS potrošili više od prihoda

DS, URS i Preokret potrošili su u kampanji više od prihoda, ali to ne znači da su u prekršaju, kaže direktorka Agencije za borbu protiv korupcije.

Koalicija oko Demokratske stranke, Ujedinjeni regioni Srbije i Preokret u kampanji za parlamentarne izbore potrošili su daleko više novca u odnosu na sredstva koja su prikupili ali to ne znači da su u prekršaju, rekla je danas direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković.

"Način na koji će se pokriti ti troškovi može da bude prekršaj ako se naknadno budu plaćali ili ako se budu izmirili iz sredstava za redovan rad stranaka jer će se onda raditi o nenamenskom trošenju sredstava", upozorila je Marković na konferenciji za novinare.

Direktorka agencije je rekla da će način na koji će stranke pokriti te troškove biti signal za reagovanje Agencije za borbu protiv korupcije.

Ona je predstavila analizu troškova kampanje za sedam najvećih koalicija i stranaka za izbore na svim nivoima održane 6. maja i rekla da su oni pokazali da su stranke za izbore najviše sredstava potrošile iz javnih izvora, bez obzira što su uzimali i kredite za kampanju.

Prema njenim rečima, sve stranke su podnele izveštaje o troškovima kampanje za parlamentarne i predsedničke izbore, dok jedino URS nije podneo izveštaj za pokrajinske izbore.

Ona je dodala da je moguće da je i URS poslao svoj izveštaj poštom, jer je rok bio do 17. jula.

Kada je reč o lokalnim izborima u 23 grada u Srbiji jedino Preokret nije dostavio nijedan izveštaj o finansiranju troškova kampanje u tim gradovima, dok ostalih šest stranaka i koalicija nisu podneli izveštaje za sve gradove.

Marković je dodala da su se za finansiranje troškova kampanje za predsedničke izbore kod svih učesnika u velikoj meri poklopili prihodi i rashodi, osim URS-a, Preokreta i Srpske radikalne stranke gde su prikazani neznatno veći rashodi od prihoda.

Manja odstupanja o prihodima i rashodima kampanje prisutna su i u izveštajima o finansiranju lokalnih izbora.

"To pokazuje da su se stranke koncentrisale na parlamentarne izbore", rekla je Marković i dodala da su sve stranke u kampanje za te izbore najviše potrošile za oglašavanje na bilbordima, reklamama kao i u štampanim i elektronskim medijima.

Prema njenim rečima, javnih skupova je bilo mnogo manje nego ranijih godina. Dodala je da SNS nije prijavila nijedan javni događaj iako su posmatrači agencije zabeležili da ih je bilo.

Govoreći o 1.000 izveštaja koji su dostavljeni Agenciji za izbore na različitim nivoima, ona je rekla da je najčešća greška bila administrativni propust u popunjavanju rubrika ali da se ne radi o velikim greškama.

"Kada agencija bude imala ispravno popunjene izveštaje, sledi postupak kontrole", rekla je Marković i dodala da će se podaci iz tih izveštaja uporediti sa podacima do kojih su posmatrači agencije došli na terenu.

Direktorka je rekla da će se agencija baviti analizom izveštaja u narednih šest meseci.

Do sada je agencija izrekla mere upozorenja za deset stranaka jer nisu podnele godišnje izveštaje ili nisu dopunile izveštaje a to su G-17 plus, Partija za demokratsko delovanje, Reformisti Sandžaka, Pokret veterana, Pokret za demokratski progres, Demokratska unija Albanaca, Romska stranka "Jedinstvo", Sandžačka alternativa, Slovačka stranka i Demokratska levica Roma.

G17 Plus je demantovala navode Markovićeve da nije podnela godišnji izveštaj za 2011. godinu.

"Najoštrije demantujemo današnje navode direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Zorane Marković da G17 Plus nije podnela godišnji izveštaj za 2011. godinu, zbog čega je izrečena mera upozorenja", navodi se u saopštenju te stranke.

G17 Plus je, kako tvrdi, godišnji finansijski izveštaj Agenciji za borbu protiv korupcije dostavila 17. aprila ove godine, za šta je, kako navodi, dovoljan dokaz i činjenica da se izveštaj nalazi na sajtu Agencije.

"Molimo gospođu Marković da, zarad istinitog i objektivnog informisanja javnosti, pre iznošenja bilo kakvih tvrdnji i upozorenja proveri tačnost informacija kojima raspolaže", navode u G17 plus.

(agencije/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image