Poljska privreda neočekivano usporava rast

VARSSAVA, 19. jula 2012. (Beta) - Poljsku privredu koja je u prvom talasu svetske ekonomske krize od 2008. godine kao jedina u EU izbegla recesiju sada sustižu problemi dužnika i kriza u evrozoni, i malo je verovatno da će bruto domaći proizvod ove godine zabeležiti rast od oko tri odsto iz prognoza Narodne banke Poljske.

Od početka godine pogoršavaju se svi makroekonomski pokazatelji, a prema ocenama analitičara najnoviji podatak Glavnog ureda za statistiku da je industrijska proizvodnja tokom juna porasla za svega 1,2 odsto umesto očekivanih 4,2 odsto, znače da je nerealan ukupan privredni rast od tri odsto očekivan za drugi kvartal ove godine.

Posebno zabrinjavajuće je to što je proizvodnja u granama orijentisanim na izvoz zabeležila pad, kao recimo industrija nameštaja sa padom proizvodnje od 8,8 odsto ili automobila sa padom od 7,2 odsto.

Tokom prošle godine rast BDP u svakom od četiri kvartala premašio je četiri odsto, dok je prvi kvartal ove godine poljska privreda završila rastom od 3,5 odsto.

Pogledajte još