Fizičko i mentalno stanje sedmorice radnika sa invaliditetom u kragujevačkom preduzeću „Šumadija DES“, od kojih šestorica štrajkuju glađu već deseti dan, sve je ozbiljnije, i većina se nalazi pred kolapsom. Trojica štrajkača preksinoć su ponovo prebačeni u Urgentni centar ovdašnjeg Kliničkog centra, gde su primili infuziju i injekcije za bolove i smirenje. Sva trojica su se, nakon ukazane medicinske pomoći, vratila u firmu i ponovo pridružila kolegama koji od prošlog utorka, gladuju na spratu „Šumadije DES“, u neposrednoj blizini kancelarije direktora preduzeća Veroljuba Bradića.


Štrajkače koji zahtevaju isplatu osam zaostalih zarada iz 2010, 2011. i ove godine, juče je ponovo posetio zamenik republičkog zaštitnika građana Goran Bašić, koji je najavio utvrđivanje odgovornosti za stanje u preduzeću, u kojem su od ukupno 84 zaposlena, 49 radnici sa invaliditetom.

Predsednica Sindikata radnika sa invaliditetom u „Šumadiji DES“ Milka Milovanović za naš list kaže da nova Bašićeva poseta, koji je ovde bio i krajem minule sedmice, nije donela nikakvu konkretnu pomoć pobunjenim kragujevačkim invalidima. Oni su očekivali dolazak još uvek aktuelnog ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića, ali on se nije pojavio.

– Invalidi su očekivali od tog ministarstva jednokratnu novčanu pomoć, ali sve im je jasnije da su prepušteni sami sebi, što ih, pored višednevnog gladovanja, dodatno opterećuje. Ovo tim pre što se radi o bolesnim ljudima, koji su, zbog bede u kojoj žive, gladovali i pre ovog štrajka – ističe Milovanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari