Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.07.2012.
17:03
Vestionline A

Afera "Politika"

Posle kupovine 50 posto akcija "Politike" od strane nepoznate kompanije "Ist medija grup" u javnosti je otvoreno pitanje o pravom vlasniku i "nezainteresovanosti" države da zadrži kontrolni paket akcija i očuva najstariju srpsku i balkansku novinu.

Javnost mora da zna detalje prodaje "Politike"

"Ist medija grupa" je 50 odsto udela u preduzeću "Politika novine i magazini" kupila za ukupno 4,7 miliona evra.
 

Prema ugovoru, u koji je agencija Beta imala uvid, od ukupne kupoprodajne cene prodavcu, austrijskoj kompaniji Ost Holding, već je isplaćeno četiri miliona evra, a ostatak od 700.000 evra treba da bude isplaćen 1. decembra 2014. godine.

Stefanović: Privatizacija "Politike" razbojništvo

Potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović rekao je privatizacija "Politike" razbojništvo, a da se sličan scenario pripema i "Večernjim novostima".

U ugovoru je konstatovano da kompanija "Politika a.d.", koja je vlasnik preostalih 50 odsto u Politike "nije iskoristila svoje pravo preče kupovine".

Interesantno je, međutim, da je juče zastupnik državnog kapitala u Politici Jovan Simić, koji je trenutno na odmoru u inostranstvu, rekao je da nije obavešten o promeni vlasničke strukture.

Inače, Ist medija grupa (u ruskom privrednom registru upisana ćiriličnom transkripcijom engleskog imena) može da stekne kontrolni paket ako, u dogovoru sa suvlasnikom, dobije "zlatnu akciju" ili mesta u upravnom ili nadzornom odboru kompanije i tek ukoliko se to dogodi kupac je dužan da traži odobrenje od Komisije za zaštitu konkurencije.

Direktor kompanije "Politika a.d." Zeferino Grasi rekao je da je sredinom marta medijski koncern VAC, inače vlasnik bečke kompanije Ost Holding, ponudio "Politici a.d." da otkupi njihovih 50 odsto po pravu preče kupovine.

"Mi smo tražili dodatna objašnjenja jer nam nije bilo jasno u njihovoj ponudi da li ćemo kupovinom njihovog dela preuzeti i sve obaveze i prava, pa smo tražili pojašnjenje. Posle izvesnog vremena stigao je odgovor da pošto se nismo izjasnili da li hoćemo ili nećemo, oni smatraju da smo mi odbili ponudu i da će oni prodati svoj udeo trećoj strani", rekao je Grasi.

DS: Nemamo ništa sa prodajom Politike

Ugovor je o prodaji 50 odsto "Politike" sklopljen je 29. juna, a potpisali su ga, u ime prodavca Ost Holdinga, Mark Mickaš i Folker Venc, a u ime kupca, Uroš Stefanović.

Prema saznanjima Internet portala RTS-a Uroš Stefanović, za koga beogradski mediji (Večernje novosti) tvrde da je zaposlen u firmi "Framakom" u Šapcu, je generalni direktor "Ist medija grupe".

Agencija Beta je juče javila da je vlasnik moskovske firme Aleksandar Trbović, čije ime, kao ni Stefanovićevo, nije poznato u svetu medijskog biznisa ni u Rusiji ni u Srbiji.

Povodom prodaje 50 odsto "Politike", novinarska i medijska udruženja i asocijacije poručila su da se novoj vlasti već na primeru prodaje dela tog lista pružila prva prilika da obezbedi transparentnost vlasništva u medijima, što je i obećala u koalicionom sporazumu.

U zajedničkom saopštenju NUNS-a, UNS-a, ANEM-a, Lokal presa i NDNV-a, navodi se takođe da se od nove vlade očekuje i da ispuni obećanja iz Medijske strategije u vezi za povlačenjem države iz vlasništva nad medijima. U Udruženju novinara Srbije juče su tražili od aktuelne vlasti i ministra kulture, informisanja i informacionog društva Predraga Markovića da obaveste javnost o svim okolnostima ove, kako su rekli, skandalozne transakcije.

Ministar Marković danas je rekao da to ministarstvo nije nadležno za prodaju udela kapitala u kompaniji "Politika novine i magazini".

"Ministarstvo kulture nije ni na jedan način nadležno za materijalni deo vlasništva. Čak saznaje o tome ko je vlasnik preko Agencije za privredne registre, a to je nedovoljno transparentno i jasno", rekao je Marković, koji nije hteo da komentariše navode političkih stranka ko je novi vlasnik "Politike".

DSS traži da se objave detalji o prodaji


Demokratska stranka Srbije osudila je, kako se navodi, "zakulisnu" prodaju novinske kompanije "Politika" i ocenila da je ona "munjevito i bez ičijeg znanja" dospela u ruke novog vlasnika.


"Sramota je da se na ionako ojađenom medijskom prostoru zemlje mutnim radnjama kupoprodaje najstariji dnevni list na Balkanu", rekao je agenciji Beta portparol DSS-a Petar Petković i dodao  da DSS traži da se javnosti odmah predoče svi detalji, kako je naveo, tog "mutnog i naprečac obavljenog posla".


Sindikat novinara Srbije zatražio je od vlasti da odmah objave sve podatke o prodaji udela firme VAC u kompaniji "Politika" i pozvao buduću Vladu da odmah donese zakone o transparentnosti vlasništva u medijima i koncentraciji kapitala.

"Još u novembru u javnosti je lansirana priča da će udeo kompanije VAC u Politici, Novostima i novosadskom Dnevniku biti otkupljen državnim parama i da Cvetkovićev kabinet, i pored brojnih zahteva, nije hteo da se oglasi", piše u saopštenju sindikata.

Sindikat je dodao da, nova vlast, ukoliko zaista želi slobodne medije, mora da ih oslobodi kontrole sprege tajkuna, političara i medijskih čelnika.

Sreda 18.07.2012. 17:20
Lopovi dovrsavaju svoje prljave rabote, bez bojazni da im se iko mesa u "biznis". Jer da Srbija ima vladu i institucije, ovaj ugovor bi bio ponisten vrlo brzo jer nije ispostovana klauzula o pravu prece kupovine. Ali od koga ocekivati da potencira ovo pitanje kada su svi na vlasti u udruzeni u pljackanju Srbije i njenih gradjana, pardon u uvodjenju "demokratije".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online