Zašto je USS odlučio da vrati sudije na posao

E. R.

12. 07. 2012. u 09:43

Koje je sve nedostatke Ustavni sud našao u postupanju Visokog saveta sudstva. Malović, Mesarović i Ristić nisu smeli da odlučuju o prigovorima

DRUGI saziv Visokog saveta sudstva koji je odlučivao o prigovorima neizabranih sudija, nije imao kvorum za obavljanje tog posla. Ovo se, kako saznajemo, navodi u obrazloženju odluke Ustavnog suda Srbije o vraćanju u sudnice 126 neizabranih sudija.

Naime, US smatra da je VSS izgubio kvorum za svako odlučivanje kada je uhapšen predstavnik prekršajnih sudija u VSS Blagoje Jakšić. Pored toga, pod znak pitanja u VSS bila je i pozicija dekana Pravnog fakuleta u Nišu Predraga Dimitrijevića kao člana VSS iz reda profesora. Naime, Agencija za borbu protiv korupcije tražila je da se povuče sa jedne od dve javne funkcije zato što je bio u sukobu interesa. On to, međutim, nije uradio, a nije uradila ni Skupština Srbije, na šta je bila dužna.

Nizu kadrovskih nedostataka u VSS, koji su navedeni kao razlog odluke o vraćanju sudija, dodat je i taj što članovi tog tela po funkciji ministarka pravde Snežana Malović, predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović i predsednik Skupštinskog odbora za pravosuđe Boško Ristić, koji su učestvovali u odlučivanju u prvom krugu 2009, nisu smeli da odlučuju o progovorima sudija koje nisu izabrali prvi put.

VSS: PREUZELI SU NAŠ POSAO USS je preuzeo nadležnost Vss da bira sudije, čime je narušio Ustavom utvrđenu samostalnost i nezavisnost ovog organa. Nalažući VSS da izvrši izbor podnosioca žalbe, VSS je ostavljeno samo da odredi sud za koji se sudija bira. Iznenađuje da je USS tek sada, posle razmatranja velikog broja žalbi neizabranih sudija i održanih rasprava, odlučio u jednom predmetu o više od 120 žalbi, iako je takvu odluku mogao da donese mnogo ranije - od septembra 2011. - saopštio je VSS. U saopštenju se navodi i da nadležnost USS može biti da oceni da li su pravila i odluke u skladu sa Ustavom i zakonima, "a o načelima i sličnim teoretskim kategorijama nije ovlašćen da raspravlja i utvrđuje svojom odlukom, bez pozivanja na Ustav i zakon".

Napokon, VSS, na kome je bio teret da dokaže da postoji sumnja u dostojnost, osposobljenost i stručnost sudija koje su podnele prigovore, to nije uspeo da dokaže, uverene su sudije Ustavnog suda. U obrazloženju odluke US navodi se i da Ustav Srbije garantuje svakome pravo na nezavisno, nepristrasno, pravično i suđenje u razumnom roku, kao i pravo na javnu raspravu. To, u slučaju neizabranih sudija, takođe, nije bilo omogućeno.

Zbog svega toga, prvih 126 sudija za najdalje dva meseca vratiće se na posao. Gde i kako, još niko ne zna. Ali, povratkom u sudnice, neizabrani dobijaju i neoboriv dokaz za podnošenje tužbi za materijalnu i nematerijalnu štetu protiv države. Naime, oni mogu da traže da im država isplati neisplaćene plate sa kamatom, ali takođe i odštetu za pretrpljene duševne bolove, povredu časti i ugleda.

Za početak, oni koji ponovo ulaze u sudnice na osnovu odluka USS, mogu da računaju na platu koja im je "zakinuta" tokom pola godine, otkad je VSS odbio njihove žalbe i kada su skinuti s državnog platnog spiska. Gruba računuca pokazuje da će za to morati da se obezbedi najmanje 65 miliona dinara! Država se, od ovog trenutka, nalazi u ogromnom problemu da pokrije te troškove, a sudstvo pred enigmom kako da sve vrati na početak.

Profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Ratko Marković kaže da će, ako Ustavni sud nastavi da usvaja žalbe neizabranih sudija, praktično izabrati sudije.

- Sudije koje nisu zadovoljile stručne kriterijume trebalo je putem disciplinske vlasti koju je imao VSS lišiti sudijske funkcije, a ne izvršiti opšti izbor svih sudija.

Na ovu odluku US, u četvrtak je ošto reagovalo Ministarstvo pravde, koje je i pisao propise po kojima se sprovodio postupak opšteg (re)izbora sudija. Ne ulazeći u to da li su neizabranim sudijama ispoštovana sva prava na koja je ukazao Ustavni sud, Ministarstvo je saopštilo da će se odlukom tog suda "dodatno opteretiti budžet Srbije, iako rezultati rada u protekle dve godine pokazuju da smanjeni broj nosilaca pravosudnih funkcija daje efikasnije rezultate rada."

VRATITI SVE U SUDNICE PREDSEDNICA Društva sudija Srbije Dragana Boljević očekuje da US vrati sve sudije na posao:
- Još je važnije da su svi evropski eksperti pokazali i dokazali da je reizborom bila ugrožena samostalnost sudijske funkcije kao osnov nezavisnosti i da reizbor nije smeo da se desi.

- Takođe, građani Srbije moraju da znaju da ovakva odluka USS u sudnice za delioce pravde vraća nedostojne sudije čiji rad je pretpohnih godina bio osporavan u javnosti. među njima se nalaze i optuženi i osuđeni za teška krivična dela. Takvim odlukama USS je u potpunosti preuzeo odgovornost za celokupno stanje u pravosuđu i ugrozio borbu protiv kriminala i korupcije - zavapili su iz Ministarstva.

Opšti (re)izbor svih sudija u Srbiji obavljen je u decembru 2009, Tada je od preko 5.000 kandidata, Ustavni sud izabrao 2.407 sudija, a 837 ostavio ispod crte. Odlukom Ustavnog suda, za sada je vraćeno u sudnice 126 delilaca pravde.

Od ukupnog broja neizabranih, do sada je vraćeno 267, u postupku preispitivanja odluka 109, dok je 41 sudija izabran na dodatnom konkursu pošto je odlučeno da prvobitna odluka o ukupnom broju sudija nije bila ispravna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (44)

drLaki

12.07.2012. 10:03

Nije mi jasno zasto se neizabranim sudijama zuri da se vrate na posao,kad evo vec vise od tri godine svi i daje dobijaju platu - dok se zalbeni postupak ne okonca ??????

ivan

12.07.2012. 11:39

@drLaki - Jeste primaju plate ali ti nisi svestan koliko oni gube!!Zamisli po sudjenju koliko može još dodatno da "zarade" naravno na pošten način!!!Ova Srbija je stvarno cirkus!!

Mic

12.07.2012. 21:13

@drLaki - Nije ti jasno zato sto si neradnik. Za mnoge sudije koje su volele svoj posao to je bio pravi psihicki sok.

sanja

12.07.2012. 12:13

Nije bas tako! Posle odluke VSSa ne dobijaju plate a poslednje koje su dobili kasnile su i do 6 meseci! Trudili su se da ih nateraju da odu u advokaturu i time priznaju da je VSS bio u pravu! Nije bas lako sedeti u cetiri zida i pitati se po hiljaditi put "Zašto!!!!"

Stojan

12.07.2012. 15:13

Sve troškove nadoknade sudijama da isplati Demokratska stranka.Ko je terao da izmišlja kiselu vodu?Naravno uz nju su odgovorne i obaveštajne službe sa svojim poverljivim podacima o moralnosti sudija.Da su imali malo pismenijeg pravnika u toj komisiji,ne bi im se vratio bumerang.

deki 74"

13.07.2012. 07:40

@Rade - Velika sramota za Srbiju-pa ta Malovićka je najgori ministar pravde svih vremena u svetu! Ipak smo mi jedna banana rapublika,kod nas ništa ne funkcioniše pa ni sudstvo!

ostap bender

12.07.2012. 22:20

Sad se vidi da je naše ministarstvo pravde stiglo pravo iz Orvelove 1948. Bili su i sudije i kadije, a sada kao brinu brigu o budžetu Srbije. Te glavešine i Ministarstvu i Visokom savetu pravosudja bi trebalo pohapsiti zbog nanošenja matarijalne i moralne štede državi.

bivši tužilac

13.07.2012. 08:29

@ostap bender - Nadajmo se da će tako i biti-svako mora da odgovara za svoj ne-rad!Sve se vraća-sve se plaća,Demokratska stranka i Tadić su birali i sudije USS pa sad im ne valjaju! Svi što gube se ljute to je poznata stvar!

bobo

12.07.2012. 22:48

Konacno malo pravde za nase sudije. Ko ce da plati? Oni koji su ovo iscenirali, poznati su nam, prodajte im imovinu za njihovu nesposobnost i isplatite sudije za svu nepravdu.

xy

12.07.2012. 23:57

Sve je vise i vise razloga da se ispita odgovornost Tadica kao predsjednikavisa vi Ustava Srbije.

konkurs za sudije

13.07.2012. 00:54

A otkud takvo tumacenje Odluke USS, da je ponovni IZBOR, automatsko znaci i vracanje neizabranih sudija na posao?? USS usmerava na "izbor" u smislu CELOG POSTUPKA za izbor sudija, gde ce VSS odlucivati da li kandidat uopste zadovoljava kritetijume, a tek potom, ukoliko kandidat (bivsi sudija) zadovoljava, biti upucen u odredjen sud! Sprovodje postupka, podrazumeva sprovodjenje CELOG postupka izbora, a ne automatski izbor, "po nalogu USS", koji to i nije nalozio, jer bi time prekrsio postupa!

domacin

13.07.2012. 02:41

Malovicka i Mesarovicka , treba da lete iz pravosudja. Potkupljene, bahate, preplacene, nerad i haos u pravosudju. I da vrate stanove , koje su same sebi dodelile ( naselje SENJAK )

Jasmina

13.07.2012. 11:13

@domacin - Senjak NIJE naselje ! To je naziv za deo Grada.Sa ostalim se uglavnom slažem.

Zoran

13.07.2012. 06:37

Ustavni Sud Srbije je za razliku od Visokog saveta sudstva prvo sredio svoje redove.Znači tek tada su doneli odluku.Za VSS je bio sporan kvorum zbog hapšenja jednog njihovog člana.dok je drugi u sukobu interesa.Postavlja se pitanje ko je potvrdio odluke VSS u tako krnjem sastavu?Ili članovi VSS slabo poznaju Zakone Republike Srbije?

kalimero

13.07.2012. 06:45

Neko bi konačno morao da odgovara za ovaj skandal. Ponovni reizbor DA ali prvo u VSS i ministarstvu pravde pa tek onda u sudovima.

Ljuba

13.07.2012. 07:42

Tek će biti HAOS ako se neizabrane sudije vrate na posao.Ništa nije slučajno. Državu vode sudije, advokati i mafija uz pomoć policije. To je moja izjava od gradjanina. Neka čita ovaj mail onaj priučeni policajac za informatiku.

Bjanka

13.07.2012. 08:39

Ustavni sud nije odlucio, to covek sa bubicama, ubacuje svoje igrace iz rezervne.

slavko

13.07.2012. 08:57

svo vreme dok nisu radili (dve i po godine) su dobijali platu (koja nije mala) kao da rade, pa neka to nadoknadi onaj koji je to i odobrio. bez ikakve odgovornosti se donose odluke, a pravo i pravda u srbiji su daleko jedno od drugog

branko1

13.07.2012. 10:02

mene samo interesuje da li će neko krivično da odgovara(osim čistačice u ministarstvu pravde),zbog ovih malvezacija,cirkusarenja i nelegalnih rabota.Opet će biti ono;Tresla se gora,rodio se miš

DJUBRETARKA

13.07.2012. 10:31

Snezana sa 7 patuljaka je opkoljena i bolje bi bilo Nati Mesarevic da stane na celo kolone patuljaka i podigne belu zastavicu i da se ne poziva na Mary Vorlich.

мирко

13.07.2012. 10:53

Pazi ovaj "biser" - nema para u budžetu za isplatu !!! Pa zašto je Malovićka napravila haos u pravosuđu ? Neka odgovara i neka joj se zapleni imovina kao i drugim kriminalcima pa će biti para !

Vidoje

13.07.2012. 11:46

Samo je ovo dovoljno da bi DS izgubila izbore a kamololi sto ih treba pohapsiti i spasiti ono posteno i sposobno sto je ostalo od DS-a.

kiza-NL

13.07.2012. 11:49

Da sam na mestu neizabranog sudije, tuzio bih ovu drzavu do poslednjeg dinara. Da niste napravili ovu nesrecnu reformu pravosudja, ne biste bili u ovom problemu. Jedino sto mogu da kazem je: kada ste sprovodili reformu, busali ste se u grudi u podrsku EU, koja vam se smejala i krstila sta radite. Kritikovali su reformu od pocetka, dok su nase novine lagale i pisale hvalospeve. a ne verujem da su to tek tako radile, bez necijeg "miga". Sve bih vas pohapsio za podrivanje drustvenog poretka

saveta

13.07.2012. 14:37

@kiza-NL - Što državu, država je narod, treba tužiti imena i prezimena, partijske i druge funkcionere. Ko je izvršio reformu pravosuđa nakaradno da plati, ko je podržao takvu nakaradnu reformu treba isto da plati. Ne kazna zatvorom nego novčana kazna, oduzimanje imovine i podmirivanje dugova oštećenima. Zašto smo dobili sudske izvršitelje, neka krenu na posao neka rade i zarade svoju platu.

Moca

13.07.2012. 12:33

Zasto?! Zato sto je na sudije, koje sada sude stigla 1.001 zalba! Godinu dana ne zakazuju rocista, niti donose presude, prebacuju predmete od sudije do sudije, kako se njima prohte a o tome ne obavestavaju apsoluto nikoga, pa ni stranke koje su u postupku, na kraju mi kazu u septembru zastareva predmet! Pa cijom greskom, mojom?! Na poslednjem rocistu, sam razgovor izmedju mene i sudije snimila telefonom i imam nameru da pustim u etar ono o cemu smo pricale. Laze a ne trepne!

Mic

13.07.2012. 17:11

@Moca - Predmet u ne moze da zastari ako je postupak u toku. Zato, iduci put govori istinu.

olga

13.07.2012. 12:34

To društvo mora da odgovara,a ne samo da bude smenjeno .Oni kompletnu javnost Srbije bezočno lažu jer su korumpirani primanjima i stambenim kvadratima da bi reformu uradili po nalogu Ds i uz pomoć DB-a.One nisu dosledne više da se bave sudiskom funkcijom niti da uopšte ostanu u ministrstvu pravde.Nadam se da će dotične gospođe kaoh i Homen biti razrešene i da će snositi i druge posledice;jer u ovoj državi jednom mora neko i da odgovara.

REKET

13.07.2012. 13:26

Neko od velikih stručnjaka je u Zakono stečaju uneo odredbu da stečajni upravnik nemože biti osoba koja ima licencu a većje uradnom odnosu.Od 01.01.2012.masovno razrešavaju stečajne upravnike u predmetima koje su vodili do tog dana.Ko će ovim ljudima platiti štetu kad stignu presude iz Strazbura? Ko će onda odgovarati? O tome novine ćute a šteta po građane će biti daleko veća od ove sa sudijama,o bruci i blamaži da ne govorim.

Ранко

18.07.2012. 11:24

@REKET - Nama treba ovakav sudijahttp://www.youtube.com/watch?v=HJ390ESIPE4

KADIJE

13.07.2012. 13:29

Svi najodgovorniji za sramnu reformu pravosudja pozvati na krivicnu odgovornost.Tadic,Homen,Malovicka,Mesarovicka,B.Ristic,J.Trivan moraju biti procesuirani ,zapleniti im imovinu i nadoknaditi nanetu stetu drzavi.Malovicka bivsa sekretarica u Baticevoj advokatskoj kancelariji,bez ikakvog sudiskog iskustva postaje ministarka pravde.Samo to postavljenje je bilo ruganje pravdi ostalo je doslo samo po sebi.

nikodije

13.07.2012. 14:00

Sada kada se vrate sve Slobodanove i Mirine sudije bice "blagostanje"u Srbiji.Povratak na 90-e godine.Evo nama Mire natrag u Beograd i svi "julovci"na polozaje koje su imali.Blago nama.Sada kada bivse komuniste Nikolic i socijaliste Dacic i ostali preuzmu vlast u Srbiji,mozemo zaboraviti Evropu.Pa oni su nama rekli jos za vreme Tadica da zaboravimo ulazak u Evropu pre 2020-e godineOni sve znaju sta se radi desava u Srbiji.Zasto Bugarima i Rumunima ne daju da "putuju"po Evropi?Tamo vladaju isti.

JASTREB

13.07.2012. 14:28

Nesto su se ucutali Malovicka Homen, Trivan, Mesarovic, Ristic...Srbija mora krenuti sa hapsenjima svih kriminalaca u srpskom pravosudju ako hoce da bude pravna drzava i jednom zauvek postavi cvrste temelje vladavini prava na ovim prostorima, narod je vise umoran od raznih mahinacija sudija, tuzilaca, advokata itd. I neka se ne prave bivsi predsednik Srbije Boris Tadic i njegov uzi krug saradnika, da nisu bili upuceni u koruptivne radnje i teska krivicna dela u srpskom pravosudju, hapsenja...

Radomir

13.07.2012. 15:57

Sudije tog suda postavila je bivsa vlada i skustina gde je glavnu rec vodio Boris Tadic.Tako za sve sto nije jasno treba se obratiti njemu.

spale003

13.07.2012. 20:38

Nema vise diktatora ova presuda je trebala da bude donesena pre dve godine ali nije njemu odgovarala pa nisu smeli da je donese isto je i sa presudom o Vojvodini,polako tek ce se vidwti sta je diktator sve radio.

Зоран ПЕТРОВИЋ

13.07.2012. 20:59

Ако можете објавите списак са именима судија из Одлуке уставног суда Србије.

biba

14.07.2012. 06:38

Reformom pravosudja nisu samo pojedine sudije ostecene.Sta je sa ostalim radnicima? Reforma je vazila i za radnu zjednicu.U niskom sudu ljudi sa fakultetima su dobili radna mesta namestenika a covek sa osmogodisnjom skolom je bio sef odseka pisarnice i primao platu sa visom skolom.Da li je i dalje pravda dostupna samo bogatima.Mozda je najbolje sve ostaviti iza sebe i napravti novu reformu ali ne samo po poslusnosti vec po znanju i moralnoj podobnosti, a krivce kazniti samo novcanom kaznom .

goran.s

14.07.2012. 22:10

Da je neko hteo red mogao je natenane za cetiri godine da , uz logicno i dokazima potkrepljeno objasnjenje izbaci makar polovinu losih.Niko ne bi imao argumente da se buni.Ali za to treba biti demokrata a ne komunista.