Na magistralnom putu koji duž Dunava povezuje Kladovo i Negotin, smestilo se selo Ljubičevac, slično, a opet različito od drugih krajinskih sela. Na ulazu vas dočekuje tabla „Dobro došli u evropski Ljubičevac“, bogato gastarbajtersko selo u koje se život vraća tokom leta.


Otprilike dve trećine Ljubičevaca je na privremenom radu u inostranstvu, pretežno u skandinavskim zemljama Danskoj i Švedskoj, u koje su u potrazi za boljim životom otišli pre pola veka. U domovinu su se vraćali u vreme godišnjih odmora, podizali kuće, ali i vodili računa o svom selu. Tako danas Ljubičevac, pored ostalog, ima sređen i klimatizovan prostrani Dom kulture, na ulazu u seosku ambulantu izgrađena je rampa za invalidna i teško pokretna stara lica, uvedena je javna rasveta, u centru sela izgrađen je najmoderniji javni toalet.

Slogom meštana i samodoprinosom u Ljubičevcu su proteklih godina uvedeni kanalizacija, vodovod, struja i podignuta Crkva Svete Trojice, koju je 1994. godine osveštao patrijarh srpski Pavle sa sveštenstvom Timočke eparhije. Ljubičevac ima i tradicionalni Sabor dijaspore koji duže od decenije organizuju Dansko-srpsko udruženje „Timok 98“ iz Hileroda i Mesna organizacija penzionera i invalida, koje svakog jula okupi više stotina meštana i stanovnika ovdašnjih naselja koji žive i rade u gotovo svim evropskim zemljama.

– Sabor dijaspore je prilika de se razmene iskustva i učvrste veze sa maticom, da se ukaže na neki problem i razgovara o njegovom rešavanju – kažu u organizaciji ove manifestacije, u čijem je revijalnom programu ove godine učestvovalo deset folklornih ansambala sa oko 300 izvođača iz istočne Srbije.

Dvadesetogodišnja Maja Udilović, studentkinja arhitekture iz Kladova ponela je lentu najlepše devojke Timočke Krajine, za prvu pratilju izabrana je Kladovčanka Nataša Sperlić, a Sandra Stojanović iz Šarkamena izabrana je za drugu pratilju. Sabor dijaspore bio je prilika da u centru Ljubičevca bude otkriveno spomen-obeležje koje simbolizuje čežnju za rodnim krajem i podseća na vreme kada su Ljubičevci otišli u pečalbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari