Povodom 4. jula, Dana nezavisnosti SAD, ambasadorka Meri Vorlik priredila je juče prijem u svojoj rezidenciji u Beogradu. U obraćanju zvanicama Vorlikova je naglasila da je, osim proslave američkog nacionalnog praznika, svečanost u Užičkoj 44 upriličena povodom obeležavanja još dve važne godišnjice – 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Beograda i Vašingtona i desete godišnjice USAID-a u Srbiji. Ona je istakla da je u protekloj deceniji američka vlada obezbedila više od 840 miliona dolara pomoći podrške demokratskim institucijama u Srbiji i jačanju njenog ekonomskog potencijala.

Prijemu u bašti rezidencije na Dedinju prisustvovalo je više stotina zvanica, predstavnika političkog, kulturnog i verskog života Srbije, kao i diplomatskog kora.

Predsednika Republike Tomislava Nikolića i njegovu suprugu Dragicu ekipa Danasa zatekla je u srdačnom razgovoru s odlazećim premijerom Mirkom Cvetkovićem, a ubrzo su im se pridružili mandatar za sastav nove vlade i lider SPS Ivica Dačić, najstariji poslanik u Skupštini Srbije Zaharije Trnavčević i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom.

Najveću pažnju novinara izazvao je, međutim, „demokratski trio“, koji je došao uz prilično zakašnjenje – lider DS Boris Tadić u pratnji potpredsednika Dragana Šutanovca i Dušana Petrovića. Posebno interesovanje privuklo je ponašanje Tadića i njegovog (valjda) zakletog političkog protivnika, lidera naprednjaka Aleksandra Vučića. Dvadesetak minuta se nisu razdvajali, razgovarajući „na uvo“. Zanimljivo je i da je Vučić na prijem došao zajedno s Milicom Delević, članicom Glavnog odbora DS i direktorkom vladine Kancelarije za evropske integracije.

Travnjacima u Užičkoj 44 prošetali su, između ostalih, potpredsednici SPS Slavica Đukić Dejanović i Žarko Obradović, funkcionerka SNS Jorgovanka Tabaković, predsednici LDP, SDPS i LSV Čedomir Jovanović, Rasim Ljajić i Nenad Čanak, patrijarh SPC Irinej, te ambasadori Rusije, Velike Britanije, Nemačke i Francuske Aleksandar Konuzin, Majkl Devenport, Volfram Mas i Fransoa Gzavije Denio, kao i šef Delegacije EU Vensan Dežer.

„Čarolija“ na skoro 40°C

Svečanost u američkoj rezidenciji upotpunjena je intoniranjem srpske i američke himne i mini-koncertom dečjeg hora „Čarolija“. Zvanice su mogle da uživaju u bogatom meniju tradicionalnih američkih specijaliteta – od hamburgera i pomfrita, preko pohovane piletine do voćnih pita i sladoleda. Spas od vrućine, a bilo je blizu 40 stepeni na otvorenom, mnogi su potražili u pivu, vinu i sokovima.

Fotografije: Miroslav Dragojević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari