SNS i DS: Kasno je za preokret

P. V.

04. 07. 2012. u 20:58

Male su šanse da se ipak realizuje velika koalicija Srpske napredne stranke i Demokratske stranke. Američkom funkcioneru Rikeru važnije da se primene dogovori sa Prištinom

PARALELNO sa formalnim pregovorima za formiranje vlade naprednjaka, socijalista i regionalista, iza pozornice su pojačani i stvarni, ali i fingirani pritisci za novi spektakularni politički zaokret i za sastavljanje velike koalicije SNS i DS.

Lobiranje za iznenadno pomirenje Tadića i Nikolića kulminiralo je dolaskom Filipa Rikera, zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara.

Ipak, kako "Novosti" saznaju, američki zvaničnik nije u fokus tih razgovora stavio savez SNS i DS, već je tražio garancije da će Srbija nastaviti dijalog sa Prištinom i da će sporazumi koji su već dogovoreni - biti primenjeni.

Istina, u pojedinim partijskim centralama, "Novostima" je potvrđeno da je gost iz vodeće svetske političke sile diplomatski uvijeno pomenuo i veliku koaliciju, ali nije doslovno lobirao za nju.

Ovaj američki funkcioner bio je samo prethodnica za gostovanje Filipa Gordona, pomoćnika šefa diplomatije SAD, koji u nedelju sleće na surčinski aerodrom. Ne zna se, međutim, da li će i on iz kofera izvaditi poruku Bele kuće da se ujedine demokrate i naprednjaci.

DAČIĆ: ZATO TRAJEM Lider socijalista, koji je mesecima ukazivao na mogućnost velike koalicije, sada je uveren da tog saveza neće biti. Negira i da su njega stranci pritisnuli da odstupi: - Na mene niko ne može da utiče. Ne bih opstao 22 godine u politici ako bi dozvolio da svako utiče na mene i moju politiku.

Zvanično, i SNS i DS odbacuju mogućnost zajedničkog savezništa, ali su ublažili retoriku u odnosu na predizborni period.

Tomislav Nikolić je ranije, za "Novosti" poručivao građanima da ga "stave na stub srama ako uđe u vladu sa DS", dok sada naprednjaci gotovo u jednom glasu ponavljaju istu formulaciju:

- Nije realno da SNS i DS formiraju vladu - ponovio je i u sredu v. d. predsednika SNS Aleksandar Vučić.

Tadićeve demokrate su pre izbora otišle i korak dalje od naprednjaka. Glavni odbor te stranke doneo je 10. marta ove godine i formalnu odluku da ne sklapa postizborne saveze sa SNS, DSS i SRS.

Ipak, kako saznajemo u vrhu DS, sada raste raspoloženje da se preispita i koalicija sa SNS ako politički razlozi to budu nalagali. Jer, posle pucanja svih niti njihove koalicije sa socijalistima, velika koalicija je ostala kao jedina mogućnost da DS ne ode u opoziciju.

- Ništa još nije gotovo - kao po komandi nam je ponavljalo nekoliko visokih funkcionera DS koji kao da su želeli da nagoveste novi zaokret.

Rasim Ljajić, lider SDPS, bio je jedini iz Tadićeve koalicije koji nikada nije odbacivao mogućnost formiranja velike koalicije. Tu opciju zagovarao je i posle izbora, ali kaže nam da je sada verovatno "kasno za to".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (33)

Super Mario

04.07.2012. 21:36

Demokrate treba da idu u opoziciju, to su zaslužile i da se dobro preispita imovina svih onih koji su se enormno obogatili za prethodnih 12 godina.

Gubitnik Tranzicije

04.07.2012. 21:43

Ne treba nam takav politički zaokret. SNS ne treba da ide u koaliciju sa DS posle sve negativne i pljuvačke kampanje koju je DS vodila protiv Tomislava Nikolića i SNS i posle katastrofalnog učinka Cvetkovićeve Vlade i ministara iz DS. Nadam se da će biti formirana Vlada SNS, SPS, URS, a trebalo bi možda uključiti i DSS i siguran sam da će biti mnogo uspešnija od prethodne Vlade.

lepi Cane

04.07.2012. 21:53

Nikada nije kasno za da posalje se teroristu u zatvor i za novi i laksi zivot.

sinbad

04.07.2012. 21:54

U ovom trenutku,koalicija ds sns je nerealna a i kasno je posto je mandat predsednik vec urucio gospodinu Dacicu,mozda ce takva koalicija i biti u nekom buducem vremenu

Miško

04.07.2012. 22:00

Koaliciju sa URS-om mogu i da prihvatim ali DS nikako. Građani su želeli promene a DS ih ne donosi. Ta koalicija je prosto nemoguća.

zare5

04.07.2012. 22:39

Znamo mi ta je sad kasno da se svi oni predomisle i da se formira jedna jaka vlada,ali po mome misljenju ni ova vlada nece biti losa.

Miljan

04.07.2012. 23:03

Od preokreta nema ništa, bez obzira koliko bi to Amerika volela. DS odlazi u opoziciju jer nije uspeo da sačuva ekonomiju i privredu, korupcija je ojačala, privatizacija katastrofalno sprovedena.

Dragana

05.07.2012. 02:18

Kako su se oni isprepadali, pristali bi sad da nemaju ni jednog ministra, samo da se vode da su u vladi. Misle , jadni, da bi to sprecilo da se ispitaju sve njihove malverzacije. Bili su jako drcni, bahati i prezrivi dok su pljackali, sad nek pokazu malo hrabrosti kad treba da poloze racune.

Nije nego

05.07.2012. 03:51

Sad kao nije nego, guraju amerikanci DS jer im je DS bio poslusan za njihove mutne radnje, ne bih podrzao mesanje sa strane u formiranju vlade iz interesa, mozemo mi i sami da pomognemo sebi jednom, dosta su nam oni " pomagali ".

optant

05.07.2012. 09:16

Ovakva koalicija je za sad nemoguca!Mnogo su jedni drugima rekli da bi se to izgladilo!Mogucnost postoji ali sa prestrojavanjem DS,odnosno odricanja od nekih celnika!

Demokrata

05.07.2012. 22:42

@optant - Hahaha, pa sta je ova ekipa koja je sklopila ovu vlast rekla jedna o drugoj pas s maslom ne bi pojeo. Prema tome u politici se nikad ne zna jer interesi vladaju.

zoks

05.07.2012. 14:44

Nikada vama,ni jednima ni drugima,nije kasno za izdajstvo kako stranaka tako i Srbije!Uverice se narod,nece dugo proci!

marica

05.07.2012. 17:59

Lakse je dve velike partije da se dogovore oko zajednickog interesa, za dobrobit gradjana srbije, kao i za dobrobit gradjana srbije koji zive na kosovu.

LJILJANA M

05.07.2012. 23:02

"velika koalicija je ostala kao jedina mogućnost da DS ne ode u opoziciju."E, ovi iz DS-a bi i sa đavolom pravili koaliciju,samo da ostanu da vladaju!Dosta ste uništavali zemlju! Pustite sada druge da spašavaju ono što je ostalo nepoharano !

Anonimus

05.07.2012. 23:09

Najbolje bi za Srbiju i građane bilo da se formira vlada sa SPS i SNS , jer samo tako se možemo nadati promenama za koje smo glasali na izborima, sve ostalo ne bi bilo dobro i vodilo bi u dalje propadanje države .

Colle

05.07.2012. 23:56

Znamo, koalicije nece biti, to smo znali i pre izbora, aman vise, dosta je bilo, DS se umorio od bitisanja na vlasti pa je red da odmore.

Apis89

06.07.2012. 10:11

Tesko da ce neka sledeca vlada biti vlada demokrata,zato sto ce njihov odlazak u opoziciju pratiti i odgovornosti politickog i drzavnog vrha,sto ce dodatno uticati na popularnost te stranke.Gradjani nece podrzati one koji su im stvorili kriminal i korupciju...

Dragutin Dimitrijevic

06.07.2012. 10:11

Demokrate se nece dugo izvuci iz opozicije zbohg mnogih svojih greska i propusta,afera...

Mlata

06.07.2012. 10:12

Pitanje je opstanka demokratske stranke,raspad njenog stranackog vrha...dugo ce jos ostati u opoziciji.

Milkica

06.07.2012. 10:14

To bi bila nerealna I pogubna koalicija za sns narocito, jer se on nije kompromitovao, narod mu veruje, a ds je pokazao ko je, sta je, I ko ga void.

Vaske

06.07.2012. 10:18

po mom mišljenju velika koalicija nije dobra. U velikoj većini slučajeva zadržala bi se birokratija i partijski kadrovi koji su sada zaposleni po opštinama i drugim ustanovama. Treba malo promeniti klimu, nije to loše.

kimi

09.07.2012. 09:16

Ma velika koalicija je najbolja za Srbiju.Utrpana administracija kroz agencije i po opstinama koju je nagomilao Dinkic i SPS bi se skinula za grbaze budzeta i naroda.Sitni lovatori u mutnom i ucenjivaci sa 5% bi bili eliminisani .Takvi najvise ucenjuju a ne velike stranke kao SNS i DS.Oni bi podelili resore na pola i tacno bi se vidlo ko sta radi i koliko radi za korist zemlje ,ovako samo ima da prste ucene,daj mi pare za Srbija gas Dinkicu ,e necu dok i ne ubacis 200 clanova i sl. Najebali smo

spale

09.07.2012. 09:37

Pa mozda i nebi bilo lose da se napravi velika koalicija...jedni su orijentisani ka zapadu drugi ka istoku,medjusobno bi se kontrolisali,mnogo manje bi bilo ucenjivanja itd. A o njihovom ponosu i tome da imaju principe sa kim hoce a sa kim nece da prave vlast iluzorno je pricati jer su te "principe"vec mnogo puta prekrsili