Požarevac: Oslobođena Marina Andrejić

E. RADOSAVLJEVIĆ - T. MARIĆ

04. 07. 2012. u 12:33

Apelacioni sud u Beogradu oslobodio Marinu Andrejić, osuđenu u Požarevcu zbog svirepog ubistva svog sina Đorđa (13). Kažnjena iako nije utvrđeno kako je dečak ubijen i da ga je ona ubila

APELACIONI sud u Beogradu pravnosnažno je oslobodio Marinu Andrejić iz Majilovca kod Velikog Gradišta, koja je u prvostepenom postupku bila osuđena na 20 godina zatvora zbog teškog ubistva sina Đorđa (13). Andrejićevoj je ukinut pritvor i ona je od utorka slobodna. U istrazi i zatvoru provela je nepune dve godine - žigosana kao ubica svog deteta.

Najnovija presuda Apelacionog suda u Beogradu iznenadila je javnost, najmanje onoliko koliko i presuda požarevačkog suda koji je bez dokaza presudio da je majka na svirep način ubila svog sina Đorđa. Na osnovu čega je Apelacioni sud odlučio drugačije i oborio dve presude Višeg suda u Požarevcu, saznaće se uskoro. Zasada, zvanično objašnjenje glasi:

- Prema nalaženju Apelacionog suda, na osnovu dokaza koji su izvedeni pred ovim sudom, nije dokazano da je okrivljena nesumnjivo izvršila krivično delo za koje je optužena. Pismeni otpravak presude sa svim detaljima biće dostavljen strankama naknadno - rekla je "Novostima" portparol suda Mirjana Piljić.

Žena koju su optužili za ubistvo sina sve vreme je pred sudom tvrdila:

- Policija mi je dala da potpišem zapisnik koji je sročila po svom. Bez ijedne moje reči. Ostajem pri tome da nisam ubila svog sina, koji je bio veoma vezan za mene i o kome sam uvek savesno brinula.

TUŽIĆEMO DRŽAVU
- Ovakva presuda Apelacionog suda vraća veru u naše pravosuđe, jer pokazuje da ima sudija i tužilaca kojima je stalo do istine. Pošto je Marina nedužna provela dve godine u pritvoru, sada ću podneti tužbu protiv države, koja će morati da joj plati odštetu - izjavio je branilac Marine Andrejić po službenoj dužnosti, advokat Srbislav Stojanović.

Marina Andrejić bila je uhapšena 25. jula, 2010. godine, tri dana pošto je nestao njen sin Đorđe. Tokom saslušanja u policiji, sada se ispostavlja pod pritiskom, priznala je "da je ubila sina drvenom držaljom motike, iznervirana što je nije poslušao i otišao u selo po pomoć".

On se navodno srušio od povrede i preminuo, a ona ga je odnela na kraj šume, spustila na zemlju i prekrila lišćem. Isto je ponovila i pred istražnim sudijom. Za telom malog Đorđa danonoćno je, danima i mesecima, tragalo oko 500 ljudi, ali je njegova lobanja pronađena tek u novembru prošle godine.

Priznanje Marine Andrejić dato u istrazi, koje je, međutim, kasnije povukla i pronađena lobanja za koju je utvrđeno da pripada malom Đorđu, za Više tužilaštvo u Požarevcu bili su dovoljni dokazi da podigne optužnicu protiv nje.

Za Viši sud u tom gradu da je čak dva puta osudi na 20 godina zatvora za teško ubistavo sina.

U Apelacionom sudu u Beogradu, koji je u ovom predmetu otvorio pretres, sudije su zaključile sasvim suprotno.

Kako "Novosti" saznaju, na lobanji dečaka ne postoje nikakvi tragovi koji bi nedvosmisleno ukazali na to da je on ubijen.

SUDIJA NA GODIŠNjEM ODMORU Komentar presude Apelacionog suda u sredu smo pokušali da dobijemo od predsednika Višeg suda u Požarevcu, Dragana Vučićevića. Međutim, rečeno nam je da je on na godišnjem odmoru, a da je odsutan i njegov zamenik, sudija Milica Arizanović.

Ne postoje ni tragovi od ujeda životinja koji bi se mogli očekivati s obzirom na to da je lobanja pronađena u prirodi. I, na kraju, ne postoji nikakva naznaka koja bi Andrejićevu povezala sa eventualnim ubistvom.

- Istraga je u ovom slučaju urađena jako traljavo - kaže izvor "Novosti".

- Oslonili su se na njeno priznanje i pronađenu lobanju bez ikakvih tragova. I tu su stali. A to nije ništa.

Drugi delovi tela nisu pronađeni, a bez njih ne može da se utvrdi kako je dečak preminuo. I sami veštaci su potvrdili da ne stoji ono što je navedeno u optužnici!

Ekskluzivnu ispovest Marine Andrejić pročitajte OVDE

HRONOLOGIJA

* 22. jula 2010. Đorđe nestao
* 24. jula 2010. majka se bez njega vratila sa njive
* od 25. jula do 1. avgusta 2010. trajale masovne potrage za dečakom
* 7. novembra 2010. nađena lobanja
* 16. novembra 2010. utvrđeno da na lobanji nema povreda
* u martu i decembru 2011. Marina osuđena na 20 godina
* 3. jula 2012. Marina oslobođena krivice i puštena iz pritvora


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

Aca J

04.07.2012. 12:52

Strasno nekog osuditi 20 godina bez dokaza?! To su izgleda "reformirane sudije" za vreme Tadicevog rezima.

Dusko

04.07.2012. 15:18

@Aca J - Kad cujem te vase prljave reci kao "rezim" i da ne nabrajam zgadi mi se.Koliko vi gospoda iz SNS nemate niti malo kulture, koliko imate mrznje u sebi prema sopstvenom narodu ja to ne mogu da verujem.Da li ti znas sta u opste znaci rec "rezim".Pojasni nam malo.Lizete se sa svakim, jedno pricate drugo radite, kradu vam izbore vama i Dverima, svirate i divljate po gradu.Za nista nikad niste dokazali sem za Dinkica sada da ste sve o njemu lagali, jer u protivnom nebi bili u koaliciji sa njime.

Srbin Optimista

04.07.2012. 20:36

@Aca J - Sta li si ti "covece"izgubio sa smenom rezima,kad i najcrnju tudju sudbinu,okreces na 'tockove"propalih?Da li si procitao o kakvoj se teagediji radi?Ne nisi.Tebi je nesto mnogo uskraceno,kad sa toliko zuci i napadas i branis.Ne daj Boze da neko tvoj dozivi Marininu i Djordjevu sudbinu.Svoju sudbinu si sam zapecatio.Tebi niko ne moze pomoci.Ni doktori ni Gospod Bog.

rezim nego sta

05.07.2012. 00:32

@Aca J - Kod Slobe sam za demonstracije lezao 48 sati. Za isto delo, u REZIMU Tadica sam lezao 30 dana. E ja to zovem rezimom, ali ti mozda mozes da me demantujes.

i sta sad

04.07.2012. 13:02

Tuzioci (jureci svoje karijera a ne brinuci o pravdi) su joj ocigledno napakovali da ga je ubila. ko ce sad da joj nadoknadi ove godine u zatvoru i maltretiranje i ponizavanje. Malo li je sto je izgubila dete. Uzas

Lela

04.07.2012. 13:06

Ima pravde.Nikada ne treba gubiti veru i nadu.Čestitke Marininom braniocu, advokatu Srbi Stojanoviću i sudijama Apelacionog suda.Marini najlepše želje i da se brzo oporavi i zaboravi poniženja i sve tragedije koje su je snašle u toku dve godine pritvora u četiri zida - bez posete najbližih, bez komunikacije.

rubio

04.07.2012. 13:25

Da covek prosto ne poveruje? Kako mogu da je puste? Ne kapiram? Pa koje onda ubio to dete? Sigurno nije sam sebe ubio! Strasno u kakvoj drzavi zivimo

r ubio

04.07.2012. 13:59

@rubio - Strasan je tvoj nacin razmisljanja. Ako je neko osumnjicen po tebi je odmah i i kriv. Takav profil licnosti kao sto si ti, u Srbiji je veoma cest. U fazonu- samo zatvaraj i hapsi... mora da je kriv(a). Lepo ti pise da nema dokaza. i zato su je pustili. Zamisli da su tebe zatvorili na 20 godina zbog ovog ubistva, a mi svi da negodujemo zato sto te sud oslobadja krivice... (ili mozda stvarno jesi pocinilac pa sad negodujes)

Ceca

04.07.2012. 14:59

@rubio - Pa pocinilac sigurno prati ove stvari. I verovatno da i on reaguje svojim komentarima. Nije mu sada lako. Mozda se sada i otkrije pravi ubica.

darko

04.07.2012. 13:28

Garantovano ga ona nije ubila. Sud je sasvim ispravno postupio.Bio neki lov, pa eto a u lovu i poznati........Sudu svaka cast

nenad

04.07.2012. 14:03

Njoj je od sramote umro i muz, dete joj je dato u hraniteljskoj porodici. Zivot je upropasten.

Zoran

04.07.2012. 14:40

Necijom voljom ona je odmah proglasena krivom,sud je samo aminovao neciju odluku.E sad bi bilo posteno da joj i sud i svi ostali koji su je osudili bez dokaza nadoknade sve sto je izgubila,plus milionsku novcanu naknadu koja je sleduje po nasim zakonima.Ali ne na teret poreskih obveznika,nego iz svog dzepa,pa ce drugi put da se malo pozabave i svojim poslom i radice odgovorno i kako treba.Ako gospoda ostane nekaznjena,a budzet prazniji za par miliona,onda je drzava stvarno otisla u aut.

Surovi

04.07.2012. 16:58

@Zoran - Ako ga nije ona ubila, zbog čega ne kaže šta je bilo sa detetom, gde je bila ta tri dana... Daj bre ljudi, žena je opasna po okolinu, to se vidi na prvi pogled.

taksin sinavatra

04.07.2012. 20:13

@Zoran - Naknade za neosnovano lišenje slobode , uopšte nisu visoke Apelacioni sud u Beogradu za dan pritvora isplaćuje 3.000,oo dinara

Surovi

04.07.2012. 14:41

Majka je sigurno ubica, oslobođena je u nedostatku dokaza i svedoka ubistva.Jako nevreme koje je bilo tih dana u tom kraju joj je bilo saveznik i izbrisalo sve tragove.Na prvi pogled se vidi da žena nije uračunljiva. Zašto i kako je ubila dete, samo ona zna. Ne verujem da će moći dugo da se nosi sa tim.Nadam se da će se pronaći posmrtni ostaci nesrećnog Đorđa i da će ga sahraniti kako dolikuje.

ostap bender

04.07.2012. 21:52

@Surovi - Pa, Surovi, ti si mi sad najsumniviji. Mnogo znaš: Znaš da je "je bilo nevreme", " da je kiša sprala sve tragove"... . Šta još znaš, a nećeš da nam kažeš?

dule

04.07.2012. 14:42

Svi mi koji ovde ostavljamo komentar na ovu sudsku odluku,ocigledno nemozemo rasudjivati dali je majka ubica ili neko drugi,ali mozemo sa zaljenjem konstatovati da za prestanak jednog mladog zivota nemozemo nista uciniti,i bez dokaza nikoga osudjivati.U stampi je vec mnogo napisano o ovom slucaju,ali mi kao citaoci de fakto neznamo nista.

Mex

04.07.2012. 18:44

@ee - ee , sve policajce , tuzioca , sudije ....koji su ucestvovali u tom primoravanju da prizna u zatvor na dve Godine kao Gospodja Marina . A komsiju zivka posebno ispitati i pritisnutiga da on kaze sta zna .

Boro Manjaca

04.07.2012. 15:40

Nekome je na zalost bilo stalo da na brzinu resi slucaj pa su brze bolje proglasili majku za krivca. Selo je to jedva docekalo i eto nevina zena odrobija 2 godine i pretrpi toliko uzasnog psihickog bola. Za ovakav nacin vodjenja postupka netko bi trebao odgovarati i to debelo..

Vojislav

04.07.2012. 18:18

Ovo samo pokazuje svu besmislenost i zloupotrebu pritvora u srpskom pravosudju. Ko ce ovoj zeni koja je ostala bez deteta sada jos da nadoknadindve godine zivotabiza resetaka?

taksin sinavatra

04.07.2012. 20:09

Što sa sudijom koji je prvom stepenu nekom nevinom dao 20 godina. Po profesiji sam advokat i znam da je potrebno da nema ni D od dokaza da bi apelacioni sud preinačio presudu, ako ima bilo što da liči na dokaz Apelacioni sud takve presude potvrđuje ili ukida na ponovno suđenje. Ovo se desi samo jednom u 5000 slučajeva, a kako je žena siromašna ne možemo pričati da je kupila pravdu. Užas što je napravio čovek koji je dao nevinom čoveku -ženi 20 godina zatvora

Zoran

04.07.2012. 21:52

@taksin sinavatra - Izgleda da su svi znali da nema krivicu.Ali,ona je siromašna i to je razlog njene golgote u sudstvu.

Komentar

04.07.2012. 20:29

Ako, zasto bi ona bila gora od Nasera Orica i slicnog olosa koji je ranije oslobodjen?!

milan

04.07.2012. 22:24

čudime da ovaj advokat nezna da postoji dil advokat sudija,pa će na kraju najmanje imati žena koja je oslobođena od odgovornosti.

medicina

04.07.2012. 23:53

99% je ona ubila svoga sina. Ko ga je mogao drugi ubiti. jedino ako se utvrdi da je decak bio u zavadi sa nekim iz svoje okline. Ona definitivno nije normalna jer kada je dete nestalo ona nije delovala kao roditelj koji gubi dete. I to je otkriva vise nego bilo sta, ljudi takvi nisu ni svesni sta rade a moze lako da joj je memorija od soka sta je uradila izbrisalla tragove tragedije jer dusa ne moze da se snosi sa tolikom kolicinom tragedije. Ko bi normalan pod pritiskom u XXI veku priznao to!

Boro Manjaca

05.07.2012. 00:30

@medicina - medicina- stvarno neznam gde ti zivis i kako razmisljas na taj nacin ali sumnjam da si jedan od onih koji su jedva docekali da se toj zeni pripise zlocin. Sta ti znas o njenim problemima pre nestanka deteta?Kako su ona i sin ziveli? Sta ako je dete vec ranije odlazio negde?Sta ako je bila bolesna?Na selima Balkana je lako nekog proglasiti ludim a lud je uvek kriv. Ima tu dosta pitanja a ja ipak verujem da je apelacioni sud imao razloga da ponisti presudu i da zenu oslobodi.

seljakLA

05.07.2012. 05:35

@medicina - medicina prostak si ti ko cuskija, pustite zenu vec jednom na miru zar vas nije sramota ovakve gluposti da pisete. Ove gluperde policajske treba drugacije, oni ne biju koga treba, sad bi trerbalo tuziti sve redom al u strazbug ne kod ovih kokosara...... ama i ovako kod vas se nezna ko pije a ko placa.