• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU:Kosovo ostaje prioritet

Evropska unija danas je saopštila da Kosovo za nju i dalje predstavlja prioritet i da, kao i ceo region zapadnog Balkana, ima jasnu evropsku perspektivu.

Na pitanje novinara da li će odluka Međunarodne upravljačke grupe (ISG) da od septembra ukine nadgledanu nezavisnsot Kosova imati uticaja na delovanje EU i mandat Euleksa na Kosovu, Maja Kocijančić, predstavnica za štampu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, rekla je da će jedna od ključnih uloga Euleksa i dalje biti unapređivanje vladavine prava na Kosovu.

Kocijančićeva je na konferenciji za novinare kazala da će EU ostati posvećena ulozi davaoca pomoći, podrške i preporuka na Kosovu, posebno preko svog visokog predstavnika i njegove kancelarije u Prištini i misije Euleksa.

"Vladavina zakona je prioritet za Euleks na osnovu mandata koji podržava svih 27 zemalja članica (EU) i na osnovu odgovarajućih domaćih zakona", rekla je Kocijančićeva.

Upitana da li odluka ISG znači da bi mandat Euleksa bio uključen i u ustav Kosova, Kocijančićeva je odgovorila da će "ta zakonska osnova biti u skladu sa kosovskim ustavom i imati podršku u njemu".

ISG je u utorak u Beču odlučila da okonča nadgledanu nezavisnost Kosova, najavila uspostavljanje suvereniteta na jesen, a vladu u Prištini pohvalila zbog namere da "produbi angažovanje sa srpskom zajednicom na severu".

Kako se navodi u zaključcima sa sastanka u Beču, ISG je odlučila da preduzme "konačne korake u okončanju nadgledane nezavisnosti" Kosova i zatvaranju kancelarije međunarodnog civilnog predstavnika, a konačna odluka o tome očekuje se na sastanku zakazanom za septembar.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image