Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Ponedeljak 02.07.2012.
23:07
Beta A

Britanija razmatra da napusti EU?

Uticajni britanski poslanici upozorili su da Velika Britanija mora razmotriti mogućnost da u budućnosti prestane da bude članica Evropske unije, pošto 17 članica evrozone razvija sve čvršće fiskalne i političke veze.

Britanski parlament
 

Takvi pozivi, prema oceni agencije AP, nameću pitanje da li će članstvo Velike Britanije u EU biti još jedna žrtva dužničke krize evrozone u kojoj Britanci ne učestvuju.

Planovi za napuštanje EU, za šta su se nekada zalagaleisamo marginalni političari u Velikoj Britaniji, sve su učestaliji.

"Ne mislim da britanskom nacionalnom interesu doprinosi sadašnji odnos s EU", rekao je bivši ministar odbrane Lijam Foks u govoru u Parlamentu u kojem je podržao referendum o EU.

Ankete pokazuju da je većina Britanaca veoma skeptična o učvršćivanju veza s Evropskom unijom i da žele da se pod britanski suverenitet vrate neke odluke koje su prepuštene Briselu.

Britanci su se poslednji put izjašnjavali o članstvu u EU, tada Evropskoj ekonomskoj zajednici, 1975. godine. Foks je rekao da evropske države koje ne koriste evro, treba da se založe za znatno labavije veze sa susedima i da razmotre potpuno
napuštanje EU.

Premijer Dejvid Kameron priznao je da je Velikoj Britaniji možda potrebno izjašnjavanje o vezama s Evropskom unijom, ali insistira da ne bi trebalo organizovati referendum dok traje dužnička kriza.

On je u govoru poslanicima rekao da prioritet Britanije mora biti "rešavanje nestabilnosti i haosa" koji se širi evrozonom, pre no što razmotri svoje odnose s evropskim državama.

Kameron je rekao da evrosketpici, kojih ima dosta u njegovoj Konzervativnoj stranci, greše smatrajući da je napuštanje EU jedina opcija za odbranu interesa Velike Britanije.

On je ukazao i na svoju odluku iz decembra kada je uložio veto na promene u sporazumu EU, pošto je bio jedini evropski lider koji se suprostavio planu da države svoje budžete podnose na centralnu procenu u Brisel i da ograniče deficite.

Bivši ministar Džon Redvud koji je, kao i Foks član Konzervativne stranke, rekao je da bi mnogi Britanci rado glasali o izlasku iz EU. On je rekao da dok stanovnici zemalja evrozone žele da EU ima više moći da upravlja njihovim životima, Britanci žele manje.

"Trebalo bi da putujemo u suprotnom smeru", rekao je Redvud.

Opozicioni laburisti su naznačili da bi planove za raspisivanje referenduma o EU mogli uključiti u svoj manifest za izbore 2015. S druge strane, liberal-demokrate, manji partner u koalicionoj vladi, čvrsto brane ostanak u EU.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.07.2012. 23:09
АХА ! Ај бомбардујте њих мало сад.
Ponedeljak 02.07.2012. 23:23
ovo samo dokazuje teoriju da cemo mi uci u EU kad svi izadju..
Ponedeljak 02.07.2012. 23:26
A istovremeno Srbima britanska vlada 'velikodusno' pomaze da sto pre Srbija udje u EU. Ko te Engleze ne zna, mogao bi i verovati u ono sto pricaju. Doduse nisu ni oni svi isti. Treba slusati i sta Nigel Farage govori o EU (ima na YT dosta klipova). Rekao je da je EU smrtna zamka za male nacije. Velike i mocne zemlje u EU su u stanju da blokiraju po sebe nepovoljne odluke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online