Banke počele da kontrolišu uplatu doprinosa zaposlenima

Udruženje banaka će podatke prosleđivati Poreskoj upravi, kao glavnom kontroloru naplate

  • 0

Banke u Srbiji počele su kontrolu uplaćenih poreza i doprinosa zaposlenima. One će svakog radnog dana te podatke dostavljati Udruženju banaka.

Udruženje banaka će ih dalje prosleđivati Poreskoj upravi, glavnoj u kontroli naplate poreza i doprinosa.

Odlazeća Vlada se nada da će ovim merama svojim naslednicima ostaviti državni budžet puniji za 45 milijardi dinara .

Novac je spreman i za one radnike čiji poslodavci ne uplaćuju redovne doprinose. Zaposleni, međutim, ne moraju da strahuju da bi sa šaltera banaka mogli biti vraćeni bez plate, zbog neplaćenih doprinosa.

Funkcija svih banaka je samo kontrolna, neće vršiti obustave zarada, niti bilo kakve postupke. Svi građani će u bankama moći da podignu zarade u zavisnosti od toga gde je poslodavac uplaćuje, a dalje će Poreska uprava vršiti, pokretati postupke ukoliko se za to javi potreba - kaže Jelena Petrović iz "Volks banke". 

Čak 60 hiljada poslodavaca nalazi se na listi neplatiša poreza, doprinosa i zarada zaposlenima. Unija poslodavaca upozorava da bi ova mera mogla da dovede do smanjenja plata zaposlenima i povećanja sive ekonomije.

U Ministarstvu finansija očekuju da će ova mera značajno popuniti budžet.

Prema ovom zakonu, kome su se banke dugo protivile, one će biti u obavezi da svakog radnog dana podatke dostave Udruženju banaka koje će ih dalje proslediti Poreskoj upravi - i dalje glavnoj u kontroli naplate poreza i doprinosa.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA