Ukrajina: Podrška iz EU za gasovode

Ukrajina, kojoj je potrebno nekoliko milijardi evra za modernizaciju gasovoda, zatražila je podršku zapadnih investitora, što je izazvalo nezadovoljstvo Rusije.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 24.03.2009.

00:37

Default images

Ukrajina, Evropska komisija, Evropska investiciona banka i Svetska banka potpisale su zajedničku izjavu o obavezama Ukrajine, na osnovu kojih bi dobila zapadnu finansijsku podršku. Premijer Rusije Vladimir Putin upozorio je da će Rusija preispitati odnose sa zemljama EU ako ne budu uzeti u obzir njeni interesi u energetici.

Ukrajina, Evropska komisija, Evropska investiciona banka i Svetska banka potpisale su deklaraciju o modernizaciji ukrajinskog gasovoda, koja osim finansijske podrške ima cilj da spreči ponavljanje krize s isporukama gasa EU.

Nećemo da dozvolimo da naši građani ponovo budu lišeni grejanja usred zime, kategorična je bila komesarka EU za spoljne odnose Benita Ferero-Valdner na konferenciji o modernizaciji ukrajinskog gasovoda.

Kako bi ukrajinski gasovod mogao da propušta Evropi potrebne količine gasa, neophodno je uložiti 2,5 milijardi evra od 2009. do 2015, ocenila je Evropska komisija.

“Verujemo da je ovo veliki izazov za Ukrajinu, i ohrabrujem premijerku Timošenko i predsednika Juščenka da u parlamentu bude usvojen paket zakona za prevazilaženje krize“, poručio je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko je, međutim, predložila da se u sistem gasovoda uloži 5,5 milijardi dolara, kako bi kapacitet gasovoda bio povećan, a koji će, istakla je, ostati u vlasništvu države.

Julija Timošenko kaže da je spor sa Rusijom prošlost, i da je Ukrajina otvorena za saradnju.

"Uverena sam da Rusija i Gasprom imaju nameru da investiraju u ovaj projekt, i mi to podržavamo. Ovaj zajednički dokument smo potpisali kako bismo dobili podršku Evropske komisije, evropskih banaka i Svetske banke za modernizaciju gasovoda“, rekla je ona.

Deklaraciju Ukrajine i EU, usvojenu u Briselu, o modernizaciji ukrajinskog gasnog transportnog sistema, Putin je ocenio kao "nepromišljenu i neprofesionalnu".

On je rekao da je besmisleno rešavati povećanje isporuka ruskog gasa preko Ukrajine bez osnovnog isporučioca - Rusije, i da je to "jednostavno neozbiljno".

Vlada Rusije odlučila je da odloži pregovore s Ukrajinom o mogućem zajmu od pet milijardi dolara za podsticaj ukrajinske privrede, pošto je Kijev razgnevio Moskvu okretanjem EU za pomoć u modernizaciji svojih gasovoda.

Ova zategnutost između Rusije i Ukrajine oživela je strahovanja od ponavljanja nesporazuma oko gasa između te dve zemlje do kojeg je došlo u januaru, kada su veliki evropski potrošači na gotovo dve nedelje ostali bez gasa u jeku zime, preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: