Crkvu Ratka Mladića pomažu Hrvati i muslimani

Nacionalne vesti - Nedelja 01.07.2012 - 12:00

- On je u pritovru i još nije proglašen krivim. Neka sud odluči o tome - kaže predsednik srpske pravoslavne zajednice Kuber Pedija u Australiji Milomir Belošević kada ga pitaju otkud u bogomolji Mladićev portret.

Crkvu posvećenu Svetom Iliji, koja se nalazi u mestu Kuber Pedi u Australiji, osim samih Srba koji žive u tom delu zemlje, novčano pomažu Nemci, Hrvati i muslimani. Međutim, posebno je zanimljivo što crkvu, osim specifične ornamentike, “krasi” i prortret haškog optuženika, generala Ratka Mladića!
 
Kako je objasnio predsednik srpske pravoslavne zajednice Kuber Pedija Milomir Belošević održavanje košta mnogo novca i mnogo napora, ali zahvaljujući žiteljima tog mesta, nekako u tome uspevaju.
 
- Nemci, pa čak i Hrvati i muslimani, ma svako koga upitamo za pomoć, pomažu nam – kaže Belošević.
 
Na pitanje šta u crkvi traži portet haškog optuženika, Belošević kaže da ta zajednica čeka odluku suda.
 
- On je u pritvoru i još nije proglašen krivim. Neka sud odluči o tome – rekao je Belošević.
 
Kuber Pedi u zapadnoj Australiji je prvenstveno bio poznat po rudniku opala, sve dok nije otkrivena neuobičajena pravoslavna crkva koja je od ove zajednice napravila pravu senzaciju. Crkvu, između ostalog, krase i prelepi vitraži kroz koje se prelama spoljna svetlost, kao i statue svetaca isklesane u steni.
 
Ukoliko bi na posedu crkve takođe bio nađen opal, to bi pokrilo sve troškove obnove i restauracije, ali kako je objasnio blagajnik srpske zajednice u ovom mestu Stojan Garlić do sada ništa nije pronađeno, pa se i dalje oslanjaju na pomoć volontera i turista. Crkva za sada nema svog paroha, a pre nekoliko godina preminuo je poslednji sveštenik koji je brinuo o njoj.
 
Dok ne bude pronađen dobrovoljac koji bi pristao da vodi ovu parohiju, vernici u Kuber Pediju sveštenike viđaju samo za veće slave, godišnjice i slične događaje, za koje ih blagosilja patrijarh.
Telegraf

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: