Fudbalska reprezentacija Portugala odigrala je više nego korektno sve mečeve na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini, ali nije imala sreće na penal ruletu. Španci su bili smireniji i koncentrisaniji pa će u nedelju biti u prilici da se bore za odbranu titule prvaka Evrope. Najbolji igrač među Portugalcima, ali (ne)zvanično i u celoj Evropi, Kristijano Ronaldo nije ni šutirao jedanaesterac u borbi za finale.


– Razgovarao sam sa trenerom Bentom, koji me je pitao da li želim da šutiram poslednji. Odgovorio sam potvrdno. Ponekad šutiram prvi, drugi ili treći. Sada sam pristao da budem peti. Ipak, promašili smo dva udarca i ostao sam bez prilike – istakao je Ronaldo, koji je po okončanju meča neutešan na centru mrmljao sebi u bradu „Nepravda, nepravda“.

Ronaldo, kao i celokupna reprezentacija Portugala nije dobro počela šampionat. Na premijeri su suviše respektovali Nemce i počeli da igraju tek kada su bili u rezultatskom zaostatku nakon gola Marija Gomeza. Ni protiv Danaca nisu blistali, a u samom finišu se činilo da će osvojiti samo bod i tako se i pre poslednjeg kola najverovatnije oprostiti od eliminacione faze. Ipak, pogodak Varele „pokrio“ je nestvarne promašaje Ronalda u dva navrata, zbog čega je pretilo da bude označen kao glavni tragičar turnira. Ipak, kada je bilo neophodno, u direktnom okršaju sa Holanđanima za prolaz u četvrtfinale, Ronaldo je sa dva gola „režirao“ preokret i izabrao Čehe za sledeće rivale. Terenska dominacija Portugalaca ozvaničena je pogotkom Ronalda u poslednjoj šestini utakmice, što je bilo dovoljno za susret sa komšijama sa Pirinejskog poluostrva. Mogao je Ronaldo u poslednjem minutu regularnog dela da odluči pobednika i izbegne produžetke i jedanaesterce, ali je iz izgledne pozicije, sa ivice kaznenog prostora, šutirao visoko preko gola.

– Penali su uvek lutrija, pobeđuje srećniji tim. Dao sam sve od sebe i zadovoljan sam svojim igrama. Ceo tim može da bude ponosan na ono što smo uradili. Jedna smo od četiri najbolje reprezentacije u Evropi i samo nas je faktor sreće sprečio da napravimo još jedan korak – jasan je Ronaldo.

Iako su Španci sprečili njega i saigrače da zaigraju u finalu, drugi put na poslednja tri šampionata Evrope, Ronaldo nema dilemu za koga će navijati u nedeljnom meču.

– Nadam se da će Španija osvojiti titulu iako će joj biti teško u finalu. Bilo mi je sasvim normalno da igram protiv saigrača iz Reala. Na terenu nismo prijatelji, ali izvan njega jesmo – zaključio je Kristijano Ronaldo, koji nije imao priliku da sa bele tačke savlada saigrača iz „kraljevskog kluba“ Ikera Kasiljasa.

Bento: Nismo imali sreće

– Španija je imala dobre prilike, ali smo mi imali više šansi, a mogli smo još više da ih stvorimo. Moji igrači su spremni za ovakve situacije, ali fudbal je čudna igra i ako nemate malo sreće, onda vam sve propadne. Mi nismo imali nešto mnogo sreće, ni tokom igre, ni tokom penala. Nismo izgubili zbog bilo kog drugog faktora, već što je Španija bila mnogo koncentrisanija tokom penala – istakao je selektor Portugala Paulo Bento.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari