Patrijah Irinej smirivao desničare

Hilajde Srba okupilo se na Gazimestanu na proslavi Vidovdana. Na kraju parastosa koji je služio patrijarh Irinej desničari su skandirali Karadžiću i Mladiću.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 28.06.2012.

12:15

Default images

Grupe pripadnika desničarskih organizacija iz centralne Srbije, među kojima je bio i lider nedavno zabranjene organizacije "Obraz" Mladen Obradović, skandirali su imena haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića, kao i povike "dajte nam oružje", pa je morao da interveniše patrijarh lično.

Patrijarh Irinej je zamolio grupu desničara da ne provociraju, objasnivši im pritom i suštinu služenja parastosa.

Parastosu na Gazimestanu prisustvovalo nekoliko hiljada Srba sa Kosova, centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Medju prisutnima su bili i ruski ambasaor u Beogradu Aleksandar Konuzin, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović, kao i potpredsednik DS S Slobodan Samaradžić.

Stotine Srba koji su tokom prepodneva dolazili na Gazimestan pretresala je kosovska policija i oduzimala im sva obeležja osim srpskih zastava.

Kako javlja reporter Agencije Beta, pojedini kosovski policajci su veoma grubi i gradjanima oduzimaju čak i šajkače. Kosovska policija oduzimala i majice sa političkim natpisima, pa pojedini ostaju nagi do pojasa. Pojedinci su protestovali zbog takvog postupanja policajaca, ali incidenata nema.

Pripadnici Specijalne jedinice su kontrolisali sve Srbe koji su na Gazimestan došli iz Gračanice, oduzimana su im nacionalna i verska obeležja, kao i majice sa "spornim printovima".Oduzeti predmeti su bacani u jarak pored magistralnog puta Priština - Kosovska Mitrovica, kod skretanja ka Gazimestanu.

Srbima su oduzimane i državne zastave, kao i jedna zastava Demokratske stranke koji su, takodje, bačene u jarak.

Specijalne jedinice Kosovske policije su, na skretanju za Gazimestan, Srbe propuštali izmedju dva reda. Svi Srbi koji su izašli iz autobusa dospelih iz Gračanice su pretreseni.

Duž magistralnog puta Priština - Kosovska Mitrovica nalazi se veliki broj pripadnika policije, a na Gazimestanu se okupilo nekoliko hiljada Srba.

Parastosom kosovskim junacima na Gazimestanu, koji je služio patrijarh srpski Irinej, uz sasluživanje nekoliko episkopa i sveštenoslužitelja SPC, završeno je glavno obeležavanje 623-godišnjice od Kosovskog boja.

Od jutros je bilo više incidenata na Kosovu i admisntirativnim prelazima a najteži je bio na prelazu Merdare gde su u sukobima Srba, najverovatnije navijača Partizana i Kosovske policije povređeno 20 osoba. Jedna osoba je povređena teže i prebačena je u bolnicu u Nišu, dok ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi kaže da je povređeno i nekoliko pripadnika KPS.

Patrijah srpski Irinej služio je u Gračanici povodom Vidovdana svetu arhijerejsku liturgiju.

Na Gazimestanu u 13 časova, biće održan, kao i svake godine, parastos poginulim srpskim borcima u Kosovskom boju 1389. godine. Tada se očekuje da se pred spomen obeležje kosovskim junacima okupe svi oni koji su danas došli na Kosovo iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i drugih krajeva.

Praznovanjem Vidovdana, SPC i srpski narod obeležavaju 623. godišnjicu sećanja na bitku srpske vojske koja je 1389. godine na Kosovu branila svoje zemlje i hrišćanstvo od moćne Otomanske imperije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: