Fudbalska reprezentacija Španije u nedelju će biti u prilici da brani titulu prvaka Starog kontinenta pošto je u polufinalu Evropskog prvenstva posle izvođenja jedanaesteraca savladala Portugal – 0:0 / 4:2. Presudni detalj u penal seriji bio je četvrti šut Portugalaca, pošto je Bruno Alveš pogodio prečku, ali ne treba zanemariti činjenicu da je centralni defanzivac krenuo ka lopti u trećoj seriji. Međutim, Nani ga je vratio nazad u krug na centru terena što je očito uticalo na Alveša, pala mu je koncentracija pa je Fabregas imao šut za finale.

 Dosta srećno, jer se lopta odbila od stative i tek onda zarila u mrežu, fudbaler koji je u svojoj karijeri prešao put od zadnjeg veznog do napadača ispunio je svoj cilj i doneo slavlje geografski većem delu Pirinejskog poluostrva. Serhio Ramos je pogodio „a la Pirlo“, Rui Patrisio otvorio seriju penala odbranom udarca Ćabiju Alonsu, ali je Kasiljas na identičan način uzvratio kada je šutirao Mutinjo. Kristijano Ronaldo je verovatno bio određen kao poslednji šuter za Portugal, ali Fabregas je i pre njegovog pokušaja odlučio konačnog pobednika.

Čitavih 120 minuta proteklo je u više nego opreznoj igri komšija, a aktuelni evropski i svetski prvak je tek u produžecima pojačao ritam. Golman Portugalaca Rui Patrisio u dva navrata spasio je svoj tim poraza u dodatnih pola sata. Najpre ga je na muke stavio Inijesta (103), kada je posle proigravanja Albe šutirao sa leve strane, a trijumf „crvenoj furiji“ mogao je da obezbedi i rezervista Hesus Navas (111). Odlično je Navas prošao po desnoj strani i ušao u kazneni prostor, odakle je snažno šutirao po zemlji, ali je Patrisio uz pomoć Pepea ponovo bio na visini zadatka. Španci su signalizirali da je defanzivac Reala namerno vratio loptu u ruke svom golmanu, ali je sudija Čakir ispravno postupio što im nije dodelio loptu. Portugalci su najbolju šansu imali u poslednjem minutu regularnog dela, ali se Kristijano Ronaldo obrukao pošto je neometan sa ivice šesnaesterca šutirao visoko preko gola. Meireleš je odlično povukao kontranapad, ali Ronaldo nije uspeo da pogodio i izbije na čelo liste strelaca ovog Evropskog prvenstva. Almeida je takođe pokušao da ugrozi Kasiljasa (57), ali je sa 25 metara levom nogom šutirao preko gola u trenutku kada su dva njegova saigrača bila u boljim pozicijama. Španci su imali više loptu u svom posedu, ali nisu uspevali kroz terensku inicijativu da stvore pravu priliku. Seriju promašaja otvorio je Arbeloa (9) posle dodavanja Inijeste, a pokušao je i vezista Barselone (30), ali je lopta otišla tik iznad prečke. U drugom poluvremenu jedino je Ćavi (68) bio blizu pogotka, međutim, šutirao je pravo u portugalskog golmana.

Portugal – Španija 2:4 / 0:0

Pepe, Nani – Inijesta, Pike, Ramos, Fabregas

Grad: Donjeck. Stadion: Donbas arena. Gledalaca: 48.000. Sudija: Cunejt Čakir (Turska). Žuti kartoni: Koentrao, Pepe, Pereira, Alveš, Veloso (Portugal), Ramos, Buskets, Arbeloa, Alonso (Španija).

Portugal: Patrisio, Pereira, Pepe, Alveš, Koentrao, Veloso (od 106. Kustodio), Mutinjo, Meireleš (od 112. Varela), Nani, Ronaldo, Almeida (od 81. Oliveira).

Španija: Kasiljas, Arbeloa, Pike, Ramos, Alba, Buskets, Alonso, Ćavi (od 87. Pedro), Inijesta, Silva (od 60. Navas), Negredo (od 54. Fabregas).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari