Goreli splav i Dom invalida

M. R. M. - N. N. K.

25. 06. 2012. u 07:19

Mnogobrojne vatrogasne ekipe gasile dva velika požara u Novom Beogradu. Povređen noćni čuvar lokala na Savi. "Vasa Stajić" ostao bez krova

VATROGASCI su u ponedeljak ujutru imali pune ruke posla u Novom Beogradu. Požar je u ranim satima potpuno progutao splav "Groš" na Savskom keju, a tom prilikom je povređen čuvar objekta koji je zadobio opekotine po telu. Oko devet časova izgoreo je krov pomoćne zgrade Doma za odrasla invalidna lica "Vasa Stajić" na Bežanijskoj kosi, gde, brzom intervencijom osoblja i vatrogasnih ekipa, nije bilo povređenih. Stanari Doma i zaposleni nakratko su bili evakuisani, a zatim su se vratili redovnim aktivnostima.

Rano ujutru, oko 4.30 na Savskom keju u Bloku 70 potpuno je izgoreo "Groš", a u trenutku kada je plamen buknuo na splavu je bio samo čuvar koji je zadobio opekotine drugog i trećeg stepena leđa, glave i desne nadlaktice. Kako i zašto je izgorelo 150 kvadratnih metara, zasada nije poznato.

- Stigao sam odmah po izbijanju požara, čuvar je izgleda spavao kada je lokal počeo da gori - rekao nam je blizak prijatelj i komšija vlasnika i dodao da nema pomisli o podmetanju vatre. - Na splavu je šest protivpožarnih aparata neiskorišćeno.

Nekoliko sati kasnije požar je izbio u Domu za odrasla invalidna lica "Vasa Stajić", gde srećom, povređenih nije bilo. Vatra je "odnela" oko 300 kvadratnih metara krova, a kako je rekla Ivana Stevanović, direktorka Doma, niko od 80 korisnika ove ustanove nije bio ugrožen, budući da je izgoreo deo na prvom spratu gde se nalaze biblioteka i hodnik.

Iz preventivnih razloga, kako je navela Stevanovićeva, medicinske sestre evakuisale su sve stanare u dvorište zgrade.

- Uplašili smo se kada smo videli kako izbija gust dim, ali su nas sestre brzo izvele napolje, na sigurno - kaže pacijentkinja.

Kako smo nezvanično saznali, gust dim na krovu Doma prvo su primetile komšije, nakon čega su zaposleni uz pomoć hidranta sami počeli da gase vatru, a u roku od nekoliko minuta stigle su i vatrogasne ekipe koje su sa 30 članova ugasile plamen. Uzrok požara još nije poznat, ali se pretpostavlja da su vatru izazvale stare i dotrajale instalacije.

NA KRATKO EVAKUISANI

DIM koji izbija sa Doma za invalidna lica na Bažnijskoj kosi prvi je primetio jedan od komšija koji je odmah otrčao do zaposlenih, a zatim su pozvali vatrogasce. Medicinsko osoblje je za 15 minuta evakuisalo sve korisnike iz Doma, a kada je sve završeno, stanari su se nastavili sa redovnim aktivnostima oko 13 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

djole

25.06.2012. 08:49

:(. Zao mi je. Jedan od najboljih splavova na Savi. Nadam se da ce vlasnici naci nacina da ga brzo renoviraju

kalea52

26.06.2012. 13:21

@djole - ne vidim zasto toliko talsate za tudjom mukom pa normalno da ce da ga srede i vrate svje osoblje koje je radilo osim ako oni nis nesto zabrljail

BK

25.06.2012. 11:36

Cool splav i najlepse konobarice, pogotovo jedna sa tetom na ruci... Javite gde ce sada da radi... ;)

Ivan

25.06.2012. 13:39

Mora da se pregrejala fiskalna kasa od silnog izdavanja računa i time izazvala požar.

be53ge

25.06.2012. 16:32

Kakav kuriozitet da nešto što je na vodi izgori do temelja ... nego, kako to da svi splavovi izgore kao da su pravljeni od papira, zar ne može to malo vatrootpornije da se sagradi?

Mirka

25.06.2012. 17:42

Samo me jedno interesuje,kom KLANU pripada vlasnik splava? Onom kome je pripadao i ubijeni ili onom koji ga je ubio?