Ministarstvo o slučaju učitelja sa HIV-om

Nacionalne vesti - Ponedeljak 25.06.2012 - 19:50

Direktor škole nije nadležan da procenjuje zdravstveno stanje nastavnika, ali ima pravo da ga pošalje na lekarski pregled, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete Srbije.

Povodo je pisanje medija da roditelji dece iz jedne osnovne škole u Beogradu traže smenjivanje direktora zbog toga što jednog učitelja nije poslao na pregled.
 
Reagujući na pisanje štampe o slučaju jednog učitelja u osnovnoj školi "Kralj Petar I" u Beogradu koji je oboleo od tuberkuloze, a za koga se ispostavilo da je i HIV pozitivan, Ministarstvo je navelo da direktor škole nije nadležan da procenjuje zdravstveno stanje nastavnika, jer za to nije stručan.
 
Kako je navedeno, direktor škole ima zakonsko ovlašćenje da zaposlenog pošalje na lekarski pregled ako posumnja u njegovo zdravstveno stanje.
 
"Ukoliko zaposleni odbije da se podvrgne lekarskom pregledu, prestaje mu radni odnos", ukazalo je Ministarstvo i podsetilo da, po zakonu, zaposleni u obrazovanju prilikom zapošljavanja moraju da dostave lekarsko uverenje.
 
Propisima kojima se uređuje bezbednost i zdravlje na radu, kao i javno zdravlje, radna mesta u obrazovanju ne spadaju u zanimanja sa povećanim rizikom, te ne postoji obaveza redovnih sistematskih pregleda.
 
Direktorka: Nisam znala da učitelj boluje od side
 
Direktorka OŠ "Kralj Petar I" Milka Boškov izjavila je danas da nije znala da je učitelj koji boluje od tuberkuloze već duže vreme inficiran i virusom HIV, navodeći da on nije odlazio na bolovanje.
 
- Saznala sam iz medija, ovo je šokantno - rekla je Boškovljeva u izjavi Tanjugu i navela da je učitelj M.M. (63) samo jednom otvorio bolovanje i to 14. maja, od kada više ne dolazi na posao.
 
Ona je kazala da je Inspekcija Ministarstva prosvete i nauke već bila u školi, navodeći da ne zna da li će se učitelj vratiti na posao.
 
Direktorka je, u izjavi Tanjugu, demantovala navode pojedinih medija u kojima se ističe da je učitelja M. M, u vidno lošem stanju, "gurala" u autobus kada je vodio decu na ekskurziju, navodeći da je učitelj je samoinicijativno, bez njene dozvole za vreme prolećnog raspusta decu vodio na ekskurziju.
- Neistina je to da sam ga bolesnog gurala u autobus. Taj učitelj i još dve koleginice su bez mog znanja, u privatnoj režiji vodili decu. Nisam znala ni gde idu" - rekla je Boškovljeva.
 
Komentarišući to što su pojedini roditelji najavili da će podići tužbu protiv nje i što su zatražili njenu smenu, ona kaže da je sve dokazivo na sudu.
- Ovo je sve instruisano. Ovo sve što se dešava za mene i deo kolektiva je skandalozno. Dosta je bilo narušavanja autoriteta ove škole. Roditelji mogu da me tuže, sve je dokazivo - dodala je ona.
 
Ukoliko je ministarstvo ne smeni, kako se ističe, roditelji će podneti i krivičnu prijavu.
Blic

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: