NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Dragan Tomić: Politička pozadina slučaja

N. B.

25. 06. 2012. u 06:28

Cilj je da se DSS predstavi kao nekakvo kriminalno udruženje, kaže bivši direktor Rudarskog basena "Kolubara"

ONO što je oteto, to je i prokleto. Tužilaštvo tvrdi da smo oteli gvožđe, a mi da su nam oteli slobodu, pravo na život dostojan čoveka. Dokazaćemo šta je oteto, a šta je prokleto, da li gvožđe ili sloboda. Žrtve smo medijske hajke. Postoji politička pozadina slučaja, jer su neki od nas članovi ili simpatizeri Demokratske stranke Srbije, a cilj je da se ova stranka predstavi kao neko kriminalno udruženje.

Ovo je u ponedeljak na početku glavnog pretresa, pred Višim sudom u Beogradu, izjavio Dragan Tomić, bivši direktor Rudarskog basena "Kolubara", koga tužilaštvo tereti da je malverzacijama oko prodaje gvožđa sa još pet saradnika oštetio preduzeće za skoro 60 miliona dinara.

Pored njega na optuženičkoj klupi su pomoćnik direktora za komercijalne poslove Milivoje Ristić (55), zamenik direktora i direktor od 2008. Vladan Jovičić (50), pomoćnik direktora za komercijalne poslove Radisav Ranković (59), zamenik direktora "Kolubare" Milovan Obradović (51) i direktor preduzeća "Inos sirovine Lazarevac", koje je do 2009. bilo društveno, Milovan Radosavljević.

Tužilaštvo navodi da je direktor "Inos sirovine" koristio prijateljstvo sa Tomićem, Jovičićem i Obradovićem i sklapao ugovore za kupovinu gvožđa po nižoj ceni od tržišnih.

SUZE I ODLIKOVANJA KAO vrsni inženjer, u "Kolubari" sam prošao sve faze i na kraju sam došao do mesta direktora. Tri puta sam bio odbornik u Skupštini grada Beograda, jednom u Lazarevcu. SPC me je odlikovala Ordenom Svetog Save drugog reda, Ordenom Svetog Simeona prvog reda i dobitnik sam Ordena Karađorđa prvog reda - nabrajao je Tomić i zatim zaplakao. Pošto mu je trebalo nekoliko sekundi da se pribere, dodao je da je 2007. godine proglašen za najboljeg menadžera.

- Optužnica je puna neistina i pogrešno interpretiranih činjenica - kazao je Tomić. - Uočio sam neke nesaglasnosti u tome kako je isporučivano gvožđe, koja je prosečna, a koja tržišna cena. Prodaja sekundarnih sirovina nije osnovna delatnost u "Kolubari", u kojoj je mojim dolaskom povećana proizvodnja. O prodaji odlučuje komercijalna služba sa 150 zaposlenih.

Tomić je objasnio da u sekundarnom otpadu, koji se prodaje ima samo 20 odsto gvožđa. Dodao je da je "Kolubara" imala ugovore sa 800 firmi koje su od njih kupovale ugalj, i još 600 firmi koje su, poput "Inos sirovine", nešto kupovale, a nešto prodavale ovom preduzeću. Optuženi je detaljno objasnio proceduru sklapanja kupoprodajnog ugovora, naglašavajući da se time bavi komercijalni sektor.

- Dnevno su mi donosili i po sto različitih ugovora, neke od njih sam parafirao, a da ih nisam ni pročitao - rekao je Tomić. - Analizom svih ugovora, koji se pominju u optužnici, a koje sam za vreme boravka u pritvoru pregledao, mislim da su urađeni po zakonu i svim propisima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Don

25.06.2012. 11:57

Koliko se secam, jednog iz Kolubare su pritvorili jer je navodno prodavao odpadno gvozdje,po ceni od 5 dinara,a trzisna vrednost je oko 12.Iz jedne velike fabrike u gradu gde zivim,takve stvari su se masovno desavale od 2000.,cak je dolazilo i do pozara.Cena je preslikana.Niko nikada nije odgovarao,a *fabrika* se i danas sece,inace je u stecaju.Bivsi direktor,clan DS,je u Beogradu,dobio stan,posao za sebe ,suprugu,vozaca,...Ne znam koju funkciju ima,a ona je na nivou za grad Beograd.

igors

25.06.2012. 12:01

Kadija te tuzi,kadija ti sudi,kakav je nas pravosudni sistem pitanje je kad ce se to sudjenje okoncati a tek koliko ima onih koje tek treba izvesti pred pravosudne organe ali to ce se dogoditi samo ako dodje do pravih promena a za to je neophodna toliko ocekivana nova vlada ali s novim neukaljanim pravim ljudima

dragaana

25.06.2012. 12:45

koliko mi vidimo da je ovo opet neka namestaljka bivsih vlasti da se osude neki koji su ni krivi ni duzni.

zare5

25.06.2012. 12:50

glavni krivci za kolubaru sede kod kuce dok sude nekim koji nemaju veze sa tim kradjama u kolubari.

dragana10

25.06.2012. 13:10

pa sigurno nece covek eda prizna za malverzacije, ne znam da li je na tom spisku zasta se optuzuje i njegova saradnja sa palmom, jer odkud palmi monopol nad rudnim bogatstvom ove zemlje

Milanka

25.06.2012. 13:18

Bili smeo neko da stisne petlju i da Palmu pozove na sud,nakar kao svedoka.Kako verovati ministreu policije koji juri kriminal a kriminal cini druzeci se sa mafijom....Ops,kriv je Saric....

Bojan iz Ljiga

25.06.2012. 15:18

Čestiti ljudi iz Ljiga su svu dokumentaciju o pljački veka stavili na Internet. Tomiću i ostali ukucajte na Gugl (Afera Kolubara Ljig) pa da vidite dokumentaciju koju niko (ni B92) nije objavio.

crni gruja

25.06.2012. 16:21

Baš me interesuje kako će "reformisano sudstvo" privesti ovaj slučaj kraju. jedva čekam da vidim epilog (ako ga uopšte bude).

Lukas

25.06.2012. 16:56

Oni koji su se najviše obogatili od Kolubare,njih ste čini mi se zaboravili,ili se varam...

Nesa

25.06.2012. 22:59

Sta i kome sude, stvarno ne razumem? Kad se sve to desavalo, bilo je i u javnosti. Pa zasto tada nisu sprecili ako su smatrali kradjom?

Draza

03.07.2012. 20:38

@kolubara - I malo dete u Srbiji zna da je ovo teska namestaljka, hapse nevine ljude da im lopovi sude!