Lučani: Eksplozija prese za raketno gorivo

V. I.

25. 06. 2012. u 11:15

Novi incident u namenskom preduzeću "Milan Blagojević". Lakše povređen jedan radnik. Poštovanje procedure spasilo 10 života

LUČANI - U eksploziji koja se dogodila u ponedeljak ujutro oko 8.40 u namenskom preduzeću "Milan Blagojević" u Lučanima, velika materijalna šteta pričinjena je u jednom od pogona, dok je jedan radnik lakše povređen. Požar je odmah lokalizovan, tako da se, srećom, nije proširio na ostale delove fabike.

Kako smo saznali, do eksplozije je došlo u pogonu gde se nalazi presa za proizvodnju dvobaznog baruta i raketnog goriva. U ovom delu preduzeća u trenutku eksplozije nalazilo se deset radnika, koji su, kako je istakao direktor Radoš Milovanović, ispoštovali sve bezbednosne propise u procesu proizvodnje na presi, kojom se upravlja daljinskim upravljačem iz druge prostorije.

Od detonacije popucali su prozori na objektu, pa je staklo poseklo radnika Radomira Zečevića. Njemu je ukazana pomoć u lučanskom domu zdravlja, a potom je pušten kući.

Ubrzo su u fabriku stigli istražni sudija Osnovnog suda u Čačku, vojni istražni organi, policija i vatrogasne službe. Zasada nije poznato šta je uzrok ove eksplozije.

Direktor Milovanović precizirao je da će proizvodnja u fabrici biti nastavljena u utorak na drugoj proizvodnoj liniji, a da će biti potrebno neko vreme da havarisana mašina bude popravljena, kao i da će državni organi zajedno sa stručnjacima "Milana Blagojevića" utvrditi uzroke i štetu.

Hronologiju nesreća u fabrikama i vojnim magacinima pročitajte OVDE

MARIĆ: SLEDI UVIĐAJ, TEK ONDA O DETALJIMA

Načelnik sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjh poslova Predrag Marić izjavio je da je u namenskoj industriji "Milan Blagojević" u toku uviđaj koji treba da ustanovi detalje u vezi sa eksplozijom koja se jutros dogodila.

"Sledi uviđaj, tak nakon toga ćemo znati više o detaljima. Trenutno nam je poznatao da se jedna radnica požalila da usled detonacije ima problema sa sluhom i upućena je u Dom zdravlja na pregled", izneo je Marić Tanjugu činjenice poznate u ovom trenutku.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

dragand

25.06.2012. 12:35

Ministar odbrane naravno nema veze sa ovim slucajem. Neki drugi su sigurno odgovorni za opste stanje u odbrambenosm sistemu ukljucujuci i vojnu industriju.

Srbin iz dijapsore

25.06.2012. 15:19

@dragand - Pa kako bi ministar i imao neku vezu sa lošim stanjem u odbranbenom sistemu Srbije, kada se više ne bavi svojim poslom! On zida preskupe stanove na placu čiju su polovinu uzurpirali na mućku od države Srbije! To mu je važnije od toga da li je neko poginuo, da li je neka fabrika odletela u vazduh, ko je kriv i zbog čega! Gleda čovek, valjda, da u poslednjem momentu, ako izvisi za mesto ministra, bar obezbedi sebi stan od 2,5 ara na tuđem zemljištu!

Aleksije

25.06.2012. 15:39

@dragand - Naravno da gospodin ministar odbrane nije kriv ni za ovaj slucaj.Ne oseca grizu savesti ni za onaj slucaj u namenskoj u Uzicama i za mnoge druge.Ali kapa svega su Pasuljanske livade.Ovaj gospodin nije ni pocrveneo, a kamoli da je kriv.On je kriv za sve negativno sto se desilo u odbrambenom sistemu i za njegovo urusavanje.On je primer pravog despota, nadmen,nabustit i ohol prema svim potcinjenim koji ne misle kao on.U celini, obraz mu je tvrdji od hrastove kore.Do kada gospodine ministre ovako?

fica

25.06.2012. 15:30

Dokle vise moramo da gledamo i trpimo "gospodina" Sutanovca, da li treba da cekamo dok zavrsi gradnju, dokle ce vise da ga stite i drze, on je posle Cvetkovica najveca sramota za DS i Tadica

vojnik

25.06.2012. 16:53

rad na presama za proizvodnju baruta odnosno barutnog raketnog goriva je veoma rizičan . eksplozije na ovim postrojenjima su uobičajene. zato se sva proizvodnja upravlja daljinski. samo u ovom slučaju treba ispitati da li je gospodin koji je stradao od krhotina stakla bio u zabranjenoj zoni,a ako nije pozvati na odgovornost lice koje je odredilo granicu zabranjene zone. i molim ove nestručne da više ne komentarišu stručne teme. pozdrav iz cg.

DJUBRETARKA

25.06.2012. 20:33

Prvo su prodali najprofitabilniji deo fabrike Slovencima i napravili Minervu a sad malo pa malo bum bum......