Morsi novi predsednik Egipta

Egipatska izborna komisija je zvanično objavila rezultate predsedničkih izbora u Egiptu prema kojima je pobedu odneo kandidat Muslimanske braće Muhamed Morsi.

Izvor: B92

Nedelja, 24.06.2012.

16:48

Default images

Veliki broj Morsijevih pristalica proslavio je pobedu svog kandidata na Trgu Tahrir u Kairu.

Prema zvaničnim podacima, Morsi je osvojio 51,7, a njegov protivkandidat i zadnji premijer svrgnutog predsednika Hosnija Mubaraka, Ahmed Šafik 48,3 odsto glasova, prenele su agencije.

Okupljeni na Trgu Tahrir, koji je bio u središtu pobune kojom je Mubarak primoran da ode s vlasti u februaru 2011, skandirali su "Bog je najveći" i nose zastave i portrete kandidata islamističke struje.

Morsijevu pobedu slave i Palestinci u Gazi, uzvicima radosti i vatrometom.
Foto: Beta
Pobeda kandidata Muslimanskog bratstva "istorijski je trenutak" za ceo region, rekao je Frans presu predstavnik palestinskog Hamasa.

Izlaznost je u drugom krugu izbora, 16. i 17. juna, bila 51 odsto, rekao je Sultan. U prvom krugu izbora, 23. i 24. maja, na izbore je izašlo 46 odsto birača.

Posle drugog kruga izbora tenzije su porasle, a oba kandidata su tvrdila da su pobedili s malom razlikom u odnosu na svog rivala.

Muslimansko bratstvo je obećavalo "novu revoluciju" ako njihov kandidat ne bude proglašen pobednikom, što bi dokazalo izbornu krađu.
Foto: Beta
Vojni savet, koji upravlja zemljom od svrgavanja Hosnija Mubaraka, s druge je strane optuživao islamiste da izazivaju tenzije i upozoravao da će se obračunati sa svakom grupom koja nasiljem bude izražavala nezadovoljstvo izbornim rezultatom.

Komisija je trebalo da objavi rezultate u četvrtak, ali je to odloženo, što je izazvalo sumnje da su za to odgovorni generali kako bi pregovarali sa Bratstvom o raspodeli vlasti.

Morsi je veliku podršku dobio delom jer su građani smatrali da je njegov izbor najbolji način da se zemlja konačno oslobodi starog režima, dok su drugi videli Šafika kao najboljeg kandidata u borbi protiv islamista i za uspostavljanje stabilnosti u zemlji.

Vojska je obećala da će predati vlast do 1. jula.

Palestinci u Gazi slave pobedu Morsija

Foto: Beta
Jedna osoba poginula je nesrećnim slučajem, a pet je povređeno, u Rafahu na jugu Gaze, tokom proslave zbog izbora novog predsednika Egipta, kandidata Muslimanske braće Mohameda Morsija.

Kako javljaju lokalni izvori, većina okupljenih proslavljala je pobedu rafalnom paljbom iz automatskog oružja u vazduh, a meci su na više mesta pogodili ljude koji su, najverovatnije, stajali na prozorima i posmatrali proslavu, prenela je italijanska agencija ANSA.

Morsijevu pobedu proslavili su i Palestinci u pojasu Gaze, a narod je izašao na ulice, pucajući u vazduh, dok su se sa zvučnika džamija čule molitve.

Visoki zvaničnik Hamasa Mahmud Zahar rekao je AFP-u da pobeda Morsija predstavlja "istorijski trenutak i novu eru u istoriji Egipta".

Kako podseća AP, svrgnuti egipatski predsednik Hosni Mubarak je sarađivao sa Izraelom u blokadi Gaze pa se njeni stanovnici nadaju da će novi egipatski lider Morsi poboljšati odnose sa siromašnom Palestinskom teritorijom.

Gaza ima zajedničku granicu u dužini od 15 km sa Egiptom, odnosno sinajskom pustinjom, i jedan zvanični granični prelaz. Morsi će, kako primećuje francuska agencija AFP, biti prvi islamski šef države u Egiptu.

Muslimanska braća veruju u postepeno uspostavljanje islamske države miroljubivim putem, ali je Morsi prvenstveno fokusiran na pitanja koja pogadjaju većinu Egipćana od početka pobune, prošle godine, a to je sve lošije stanje privrede zemlje.

Izrael: Nove vlasti da održe mirovni dogovor

Foto: Beta
Izraelske vlasti pozdravile su izbor Morsija za predsednika i pozvale nove vlasti u Kairu da održe na snazi mirovni dogovor između dve zemlje.

"Izrael poštuje demokratski proces u Egiptu, kao i njegov ishod", objavila je kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, pošto je kandidat Muslimanske braće i zvanično proglašen naslednikom svrgnutog egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka.

"Izrael očekuje nastavak saradnje sa egipatskim vlastima, zasnovane na mirovnom sporazumu između dve zemlje, koji je u interesu oba naroda i doprinosi stabilnosti u regionu", navodi se u saopštenju koje prenosi Rojters.

Emirati pozdravili pobedu Morsija

Foto: Beta
Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su pozdravili pobedu Muhameda Morsija na predsedničkim izborima u Egiptu pozivajući na stabilnost u toj zemlji, prenosi državna agencija WAM.

"UAE pozdravljaju rezultate predsedničkih izbora i poštuju izbor bratskog egipatskog naroda na njihovom putu ka demokratiji", kaže se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova koji prenosi agencija WAM.

U saopštenju se ističe da se UAE nadaju da će se sada udružiti svi napori "u cilju stabilnosti, harmonije i saradnje među svim stranama i ispunjenja težnji egipatskog naroda".

S druge strane, u Izraelu koji je 1979. potpisao mirovni sporazum sa Egiptom, portparol premijera Benjamina Netanijahua, Mark Regev, izjavio je da njegova kancelarija "nema ništa da saopšti u ovom trenutku", prenosi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: