Vesti

0

Nikolić razgovarao sa Hilari Klinton

Autor: IJ

Izvor: Tanjug/Novi Magazin

Nikolić razgovarao sa Hilari Klinton

Kako je saopšteno iz Pres službe predsednika Srbije, Nikolić je istakao je Srbija, u cilju stabilizacija prilika u regionu, spremna da nastavi dijalog sa Prištinom.

Tanjugov izveštač iz Rija javlja da je razgovor Nikolić-Klinton trajao nešto više od 20 minuta, a prisustvovao je i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

"Predsednik Nikolić je tokom razgovora sa američkim državnim sekretarom rekao da strateški cilj spoljne politike Republike Srbije ostaje priključenje Evropskoj uniji, ali i razvijanje što boljih odnosa sa svim državama koje u tome vide zajednički interes", navodi se u saopštenju.

Po Nikolićevim rečima, Srbiji su danas - više nego ikada - potrebne nove strane investicije i zbog toga je spreman lično da se angažuje kako bi se u našoj zemlji stvorila što povoljnija poslovna klima za privlačenje novih investitora.

Nikolić je pozvao američke kompanije da ulažu u Srbiju jer, kako je istakao, zemlja poseduje ogromne potencijale, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije i američka državna sekretarka saglasili su se da treba otvoriti novu fazu razgovora Beograda i Prištine, uz učešće predstavnika na visokom nivou, jer svaki razgovor mora biti jasan, sa jasnim tumačenjem i zaključcima koji će biti mogući prilikom implementacije na terenu.

Klinton je obećala punu podršku SAD na evropskom putu Srbije i pomoć u rešavanju svih otvorenih pitanja, a pre svega oko pitanja vezanih za Kosovo i Metohiju.

"Ona se složila sa činjenicom da razgovori treba da budu ozbiljni, na visokom nivou i da ne treba gubiti vreme. SAD su obećale da će pomoći u procesu zaštite stanovništva na Kosovu i Metohiji, posebno nealbanskog", saopšteno je iz Pres službe predsednika Srbije.

Predsednik Nikolić je, navodi se u saopštenju, rekao da više ne postoji mogućnost da promene vlasti u Srbiji utiču na evropski put Srbije, ili na odnose prema procesu integracije u Evropskoj uniji.

On je istakao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da će se Srbija zalagati za konsenzus svih stranaka oko principa na kojima će biti zasnovani razgovori.

Klinton je istakla da su SAD zainteresovane da se to pitanje reši što pre i da će njeni saradnici pružiti svu pomoć kroz posete i Beogradu i Prištini.

Nikolić je istakao da se stanovništvu na Kosovu i Metohiji mora pružiti mogućnost da bolje žive, a posebno onima koji žive severno od reke Ibar i da je ono što je potrebno su investicije u tu oblast.

Predsednik Srbije rekao je da je potrebno strpljenje, a ne sila i da će se on zalagati da ne bude sukoba i da se problem reši na miran način, uz razumevanje svih strana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR