• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikolić i Medvedev razgovarali u Riju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić imao je danas niz bilateralnih sastanaka u Rio de Žaneiru a jedan od sagovrnika bio je i premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

Kako je Tanjugu rečeno u Predsedništvu Srbije, u centru pažnje susreta Nikolić - Medvedev bilo je unapređenje ekonomskih odnosa Srbije i Rusije.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev poručio je u razgovoru sa predsednikom Srbije da Srbija može da računa na podršku Rusije u oblasti infrastrukture i kapitalnih investicija.

Medvedev je naglasio i da Rusija podržava Srbiju u njenoj borbi za zaštitu teritorijalnog integriteta i ljudskih prava Srba na Kosovu, rečeno je agenciji Beta u Predsedništvu Srbije.



Nikolić je zahvalio Rusiji na podršci i istakao neophodnost intenziviranja saradnje dve zemlje.

Predsednik Nikolić na marginama samita UN ima zakazanu seriju bilateralnih susreta sa šefovima država i vlada zemalja UN, a ranije danas je razgovarao sa visokim predstavnicima Mađarske, Turske, Maroka i obavio neformalne razgovore sa ministrima spoljnih poslova Brazila i Bugarske.

Prvog dana samita, Nikolić se u sredu sastao i sa premijerom Norveške i predsednikom Čilea, saopštila je pres služba predsednika Republike.

Tomislav Nikolić je, kako se navodi u saopštenju kabineta predsedsnika, u razgovorima posebno istakao potrebu unaprednjenja i intenziviranja saradnje i produbljivanja ekonomskih i kulturnih veza tih zemalja i Srbije.

Predsednik Srbije je norveškom premijeru, koji je ovu priliku iskoristio da Nikoliću čestita izbor za predsednika i istakne da prijateljstvo dva naroda datira još iz perioda Drugog svetskog rata, poručio da će Srbija nastaviti svoj evropski put.

"To je važno za ekonomsku budućnost Srbije", rekao je Nikolić i dodao da će Srbija učiniti sve kako bi popravila poslovni ambijent u cilju privlačenja novih stranih investicija.

Nikolić se, takođe, zahvalio Stoltenbergu na dosadašnjem interesovanju norveških kompanija za investiranje u Srbiju i izrazio nadu da će u narednom periodu biti još novih investicija.

Predsednik Čilea je u prvom susretu sa predsednikom Srbije, koji je lično zahtevao, istakao da je potrebno raditi na unapređivanju ekonomske saradnje dve zemlje, što je, kako je naglasio, u interesu građana "obe prijateljske zemlje".

Trodnevni samit UN o Zemlji, "Rio 20 plus" počeo je juče i na njemu učestvuju predstavnici 191 zemlje UN, među njima 86 šefova država ili vlada.

U delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik Nikolić, su i ministri spoljnih poslova Vuk Jeremić i životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Samit Generalne skupštine UN, kakav se trenutno održava u Rio de Žaneiru, dogodine će biti održan pod predsedavanjem Srbije, a šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ističe da to znači da Srbija vodi pregovore o mestu odžavanja, ali i o temama koje će biti u centru pažnje samita 2013. godine.

"Srbija ima novo mesto i novu vrstu značaja u sistemu UN", rekao je Tanjugu u Riju Jeremić, koji je će predsedavati Generalnj skupštini UN narednih godinu dana.



Trodnevni samit UN posvećen je ekologiji i siromaštvu, uz upozorenje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-Muna da "vreme nije na našoj strani" za rešavanje sve duže liste problema.

Na samitu učestvuju predstavnici 191 zemlje članice UN, među njima 86 šefova država ili vlada.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image