Arapska liga: Rusija da prekine naoružavanje Sirije

Tanjug

21. 06. 2012. u 15:00

Arapska liga zatražila je od Rusije da prestane da snabdeva oružjem sirijski režim, čija je ofanziva na grad Homs i njegovu okolinu, kako je navela, sprečila Crveni krst u pokušaju da evakuiše blokirano civilno stanovništvo

MOSKVA - Arapska liga zatražila je danas od Rusije da prestane da snabdeva oružjem sirijski režim, čija je ofanziva na grad Homs i njegovu okolinu, kako je navela, sprečila Crveni krst u pokušaju da evakuiše blokirano civilno stanovništvo.

Kako je prenela agencija Frans pres, zamenik generalnog sekretara Arapske lige Ahmed Ben Hili je u intervjuu ruskoj agenciji Interfaks uputio i poziv da mandat specijalnog predstavnika Arapske lige i UN Kofija Anana bude obnovljen kao i da Iran bude uključen u razgovore o sirijskoj krizi.

"Svaka podrška nasilju mora biti prekinuta, jer kada nekoga snabdevate vojnom opremom, vi pomažete ubijanje ljudi. To mora da prestane. Kako bi Ananov plan bio sproveden mi moramo da pronađemo novi mehanizam i mandat specijalnog izaslanika mora biti obnovljen kako bi bili sigurni da se sve strane pridržavaju plana", rako je Hili.

On je podržao uključivanje Teherana u rešavanju sirijske krize, dodajući da se još uvek pregovara o učešću Irana na sastanku Kontakt grupe za Siriju, koji bi trebalo da se održi 30. juna.

"Prema mom mišljenju, svi igrači koji učestvuju u sirijskoj krizi moraju da budu deo te kontakt grupe. Glavni zadatak je da se postigne dogovor o temama prvog sastanka, a zatim će biti doneta odluka ko će sve na njemu učestvovati", rekao je Hili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

RUS

21.06.2012. 15:18

Ako su u tim arapskim zemljama u okruzenju Sirije blesavi ne znaci da su to svi u svetu blesavi , ko jos nije svesan da te civile u smrt gura gazda Sem iz USA , napravili su pustos u svim arapskim zemljama gde "zavode" demokratiju , jos ih svrbi Sirija.....ta jedina zemlja gde USA sa svojim pijunima ne sme "dublje da zagazi".....briga njih sto civili ginu oni su za te krimose i tako kolateralna steta , to mi u Srbiji dobro znamo !