Vesti

0

Predistražni postupak zbog ratne propagande

Autor: AM

Izvor: Tanjug/Novi magazin

Predistražni postupak zbog ratne propagande

U dopisu NUNS-u, koji je potpisao tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, ističe se da otvaranje pitanja nosilaca nedozvoljene propagande nije u suprotnosti sa ostvarivanjem ljudskog prava na slobodu misli i opredeljenja.

Tužilaštvo je, na osnovu podataka i informacija iz do sada pribavljenog  dokumentacionog materijala i u vezi sa krivičnom prijavom Izvršnog odbora  NUNS-a iz jula 2009. godine, utvrdilo da postoji osnov sumnje za vođenje predistražnog postupka.

Imajući u vidu prethodna iskustva pred međunarodnim i lokalnim sudovima u potpunosti smo svesni koliko ovakav postupak može imati negativne konotacije, biti osetljiv i protumačen kao “progon novinara” ili “pokušaj ograničenja slobode govora i medija”, stoji u dopisu.

Cilj Tužilaštva, kako se dodaje, nije ugrožavanje sloboda i prava novinara već provera da li je zloupotreba ovih prava u konkretnim slučajevima dovela do ugrožavanja prava na život civilnog stanovništva, te da li kao takvo sadrži elemente krivičnog dela ratnog zločina.

Propaganda u medijima pod kontrolom režima Slobodana Miloševića bila je nedozvoljena i ugrožavala je često i pravo na život, imala je za cilj dehumanizaciju protivnika, lišavanje njene žrtve statusa ljudskog bića, navodi se u dopisu.

Tužilaštvo je odlučilo da istraži konkretne slučajeve izveštavanja medija u Srbiji za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivično delo pozivanja ili podsticanja na izvršenje krivičnih dela ratnih zločina iz člana 145 Krivičnog zakonika, zaključuje se u dopisu koji je potpisao tužilac Vladimir Vukčević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR