Uhapšen otmičar koji je držao taoce u banci u Tuluzu, nije vojnik Al Kaide!

Otmičar je uhapšen živ a svi taoci su oslobođeni nepovređeni. Francuski mediji javljali su da je on ispalio najmanje jedan hitac i da je tražio da razgovara sa čelnicima elitne policijske jedinice RAID

  • 0

Policija je uhapsila čoveka koji je držao četvoro talaca u banci u Tuluzu i, predstavljajući se kao član Al Kaide, tražio razgovore sa zvaničnicima.  Svi taoci su oslobođeni nepovređeni, a otmičar je uhvaćen živ. On je, međutim, ranjen u policijskoj akciji.

Francuski tužilac Mišel Vale  je izjavio da je otmičar rekao da se na napad odlučio iz verskih pobuda.

- Otmičar, koji je identifikovan, želi da da na znanje da to uopšte ne čini zbog novca i da su njegovi motivi zasnovani na verskim ubeđenjima - izjavio je Vale.

Ipak, on je odbacio mogućnost da je otmičar bio povezan sa Al Kaidom.

- Nisam lekar, ali imamo objektivne elemente koji nam omogućavaju da smatramo i tvrdimo da imamo posla sa nekim ko pati od značajnih psihičkih problema i da su njegovi činovi povezani sa tim problemima - rekao je  tužilac.

On je dodao da je uhapšeni, koji je rekao da je delovao iz verskih pobuda, imao konfuzne poglede na religiju.

Od četvoro talaca, otmičar je tokom pregovora sa policijom oslobodio dve žene, a preostalo dvoje su oslobođeni tokom policijske akcije.

Otmičar je hospitalizovan pošto je zadobio dve lake rane od metka.

Među taocima je bio i direktor banke CiC. Otmičar je oko 10 časova ujutru upao u banku, ispalio je najmanje jedan hitac i tražio je da razgovara sa čelnicima elitne policijske jedinice RAID.

Policijski zvaničnik Sedrik Delaž je rekao da je taj čovek uzeo taoce nakon neuspelog pokušaja oružane pljačke banke, a nije utvrđeno da li je "zaista pripadnik Al Kaide, ili je to izmišljotina".

Lokalne francuske novine prenosile su tokom dana da je celo područje oko banke blokirala policija.

AP prenosi da za sada nije prijavljeno da ima povređenih.

BBC-ijev dopisnik iz Pariza izveštava da je banka u kojoj su taoci udaljena samo stotinak metara od stana Mohameda Meraha, "ubice iz Tuluza", koji je, podsetimo, u martu ubio sedmoro ljudi u tom gradu, uključujući i troje dece, a istragom je utvrđeno da je on radikalni islamista, koji je povezivan sa Al Kaidom.

Merah je ubijen u obračunu sa pripadnicima jedinice RAID posle duge opsade i akcije koja je izvedena u njegovoj kući.

(Izvor: BBC/B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA