Počinje upis brucoša

Tanjug

19. 06. 2012. u 14:10

Prijavljivanjem kandidata na fakultetima Univerziteta u Beogradu (UB) sutra počinje prvi upisni rok

BEOGRAD - Prijavljivanjem kandidata na fakultetima Univerziteta u Beogradu (UB) sutra počinje prvi upisni rok, dok će na ostalim visokoškolskim ustanovama upisne aktivnosti početi narednih dana.

Na osnovnim akademskim studijama 31 fakulteta UB ima mesta za nešto više od 14.200 brucoša, od čega budžetskih 9.200, rekao je rektor Branko Kovačević.

On je naveo da će predaja dokumentacije trajati tri dana, do 22. juna, a uz prijavu, kandidati prilikom prijavljivanja treba na uvid da donesu originalna dokumenta.

Predaju se fotokopije svedočanstava iz sva četiri razreda srednje škole, diplome o završenom maturskom ispitu i dokaz o uplati nadoknade za polaganje prijemnog ispita, koja je negde i više od 10.000 dinara.

Prema odredbama konkursa, pripadnici srpske nacionalne manjine iz susednih država školuju se u našoj zemlji pod istim uslovima kao državljani Srbije, uključujući i pravo na budžetsko finansiranje.

Ukoliko ovi kandidati nemaju nostrifikovana dokumenta potrebna za upis, visokoškolska ustanova će im omogućiti da konkurišu uz potvrdu Ministarstva prosvete i nauke o tome da je započeta nosrtifikacija svedočanstava stečenih u inostranstvu.

Takođe, strani državljani mogu se školovati na našim visokoškolskim ustanovama, s tim što sami finansiraju studije, a školarinu za te kandidate određuje visokoškolska ustanova.

Prijemni ispiti biće održani od 25. do 27. juna. Preliminarni rezultati biće objavljeni najkasnije do 29. juna. Ukoliko je kandidat nezadovoljan mestom na rang listi, može uložiti žalbu dekanu fakulteta, odnosno Savetu fakulteta, kao drugostepenoj instanci. Prema konkursnim rokovima za upis na UB, konačni rezultati biće objavljeni 2. jula, a upis počinje od 4. jula i biće završen do 12. jula.

Narednog dana biće objavljen spisak slobodnih mesta za drugi upisni rok koji će trajati od 3. do 17. septembra.

Kandidati će biti rangirani na osnovu uspeha iz srednje škole (najviše 40 bodova) i rezultata sa prijemnog ispita (najviše 60 poena).

Da bi stekao pravo na školovanje o trošku države, brucoš mora da ima više od 50 bodova, dok je donja granica za samofinansirajuće studente 30 bodova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)