ŠPANIJA: Barsa opet šampion!

Svetski sport - Nedelja 17.06.2012 - 11:27

Barselona osvojila 17. titulu prvaka Španije u svojoj istoriji, drugu uzastopno. Fran Vaskez najbolji igrač "majstorice".

Barselona je odbranila titulu prvaka Španije!

U petoj, odlučujućoj utakmici finalne serije, Barselona je pobedila madridski Real u svojoj "Blaugrani" 73:69 (16:12, 23:22, 17:13, 17:21), posle velike borbe i preokreta.

Fran Vaskez je sa 16 poena i osam skokova, ali i mnogim drugim elementima, nosio Barselonu do treće titule u poslednje četiri godine.

Njemu uz rame bili su Pit Majkl sa 16 poena (i osam skokova), ali i Erazem Lorbek (10 poena) koji je u poslednjoj četvrtini, gotovo jedini pogađao što se tiče igrača Barse.

Ključnu razliku Barselona je napravila u trećem periodu, kada je povela +9 (43:34, 46:37 i 56:47, što je bio rezultat posle tog perioda).

Imao je, međutim, Real svoju šansu. U poslednjoj četvrtini, Barselona gotovo da nije uspevala ništa da ubaci, Serhio Rodriges je potpuno neutralizovao Huana Karlosa Navara, koji nije uspeo ni loptu da primi, ali su Madriđani mnogo promašivali u napadu. Ili ih je blokirao Fran Vaskez.

Real je svoju šansu, zapravo, propustio, u četvrtoj utakmici. Vodio je 2-1 u seriji i imao je meč loptu na svom parketu, ali je Barselona napravila brejk i obezbedila sebi "majstoricu" pred svojim navijačima.

Finalna utakmica počela je obostrano nervozno. Već u prvim minutima Huan Karlos Navaro je dobio dve lične greške, pa je otišao na klupu. Posle dva minuta rezultat je bio 0:0, posle četiri minuta 2:2, a posle pet minuta 6:4 za Real!

U prvoj četvrtini Barselona je uspela da stekne +4 (16:12), da bi početkom druge serijom od 8-0 (vezane trojke Džoa Iglsa i Viktora Sada i potom poen Iglsa) stekla prvu opipljiviju prednost 22:16.

Ali, uzvratio je Real, zahvaljujući Džejsiju Kerolu. Na seriju Barse 8-0, odgovorio je istom takvom serijom, a koji minut kasnije imao je niz od 14 postignutih poena i primljenih samo dva! Preokrenuo je Real na 30:26, ali usledio je kontraudar Barse, u režiji Frana Vaskeza.

Centar Barselone je nanizao ukupno 10 poena u prvom poluvremenu, od toga osam u finišu druge četvrtine. Barselona je na odmor otišla sa prednošću od +5 (39:34).

Fran Vaskez je odigrao najbolju utakmicu u ovoj sezoni. Koliko je on bio značajan za Barsu večeras govori, recimo, detalj iz treće četvrtine. Postigao je poen u napadu za 46:37, a onda je u odbrani "ukrao" loptu Anti Tomiću (večeras potpuno van igre što se tiče Reala).

Napravio je Real seriju od 8-0 i u trećoj deonoci i vratio se u meč, ali je Barselona uzvratila istom merom i ponovo otišla na +9 (56:47).

Početkom poslednje četvrtine, Serhio Ljulj je ponovo vratio Real u život. Njegovim poenima, Real je prišao na -3 (55:58), ali je onda Erazem Lorbek preuzeo odgovornost. Postigao je šest vezanih poena za Barselonu i obezbedio svom timu dovoljnu prednost da nešto mirnije odigra završnicu.

Poslednji pokušaj Reala dogodio se na minut pre kraja, kada je Džejsi Kerol postigao trojku za 62:64. Tada je pogodio Pit Majkl, što je bio i ključni poen. Probao je Real potom trojkama i brzim faulovima, ali, realno, trebalo mu je čudo.

Novica Veličković nije mnogo igrao za Real. Imao je samo jedan poen i jednu ukradenu loptu. 

Mondo

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: