Ekonomija

0

NIS najuspešnije preduzeće

Autor: AM

Izvor: Tanjug/Novi magazin

NIS najuspešnije preduzeće

NIS je zabeležio poslovni prihod od 192 milijardi dinara i neto dobitkom od 41 milijarde dinara, izjavila je danas na konferenciji za novinare registrator Agencije za privredne registre Ružica Stamenković.

Na listi "sto naj" privrednih društava je i Javno preduzeće Elektoprivreda Srbije (EPS) sa poslovnim prihodima od 126 milijardi dinara, dok je trećeplasirani "Telekom Srbija" sa poslovnim prihodima od oko 87 milijardu dinara.

Slede zatim "Srbijagas", "Ju es stil Srbija", TE Nikola Tesla, "Delez Srbija", "Merkator Srbija", trgovinski lanac "Ideja"...

"Sto naj" privrednih društava ostvarilo je skoro trećinu poslovnih prihoda cele privrede, a uz to njihovo prosečno učešće u osnovnim finansijskim pozicijama privrede je 32,2 odsto, navela je ona i precizirala da ta preduzeća zapošljavaju 16,2 odsto radnika.

Kako je naglasila Stamenković sto najprofitabilnijih privrednih društava iskazalo je skoro polovinu ukupnog iskazanog neto dobitka srpske privrede i pri tome u osnovnim finansijskim perfomansama srpske privrede učestvuje sa 23,5 odsto.

Analiza finansijskih izveštaja je pokazala i da su finansijski kapaciteti skoncentrisani u grupi sto privrednih društava sa najvećim kapitalom.

Ova društva raspolažu sa tri petine kapitala na nivou privrede, zapošljavaju 15 odsto ukupnog broja radnika u privrednim društvima, a prosečno učestvuju sa 26,3 odsto u osnovnim perfomansama privrede, precizirala je Stamenković.

Prema njenim rečima, vodeća mesta na listi "sto naj" privrednih društava po ukupnim sredstvima i po kapitalu zauzimaju JP "Putevi Srbije" i EPS, na koje se odnosi 15,9 odsto sredstava i 19,1 odsto kapitala srpske privrede.

Prvih "sto naj" kompanija po poslovnim prihodima su ostvarile 2.431 milijardu poslovnog prihoda sa rastom od 13 procenata, za razliku od ukupne privrede koja ima rast poslovnih prihoda od 9,9 procenata.

U tih sto preduzeća najviše ima firmi koje dolaze iz sektora trgovine i oni ostvaruju u toj grupi 30,2 odsto ukupnih prihoda, a na ovoj listi se nalazi i sedam javnih preduzeća, i 97 velikih preduzeća.

"Ovde je važno reći i to da je 71 od sto pravnih lica bonitetno sposobno, a da jedno ima najveću ocenu, odnosno ocenu A. Nelikvidnost nije evidentirana za 97 od sto pravnih lica sa ove liste", naglasila je Stamenković.

Agencija za privredne registre napravila je i listu sto najuspešnijih po neto dobitku i prema tim podacima, svih sto firmi ostvarile su ukupno 24 milijardi dinara dobiti, sa rastom od 122 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Sto naj po neto dobitku ostarili su skoro polovinu, odnosno 48,8 odsto ukupnog neto dobitka na nivou privrede.

Najveće učešće u neto dobiti dolazi iz sektora prerađivačke industrije sa 37 preduzeća, kazala je Stamenković.

Prvo mesto i drugo su zadržali "NIS" i "Telekom Srbija", zatim slede "Delta kapital", "Železnice Srbije", Hidroelektrane Ðerdap i Kladovo, preduzeće Sunoko, Termoelektrane "Nikola Tesla" Obrenovac...

"Ove dve grupe preduzeća su definitivno bili generatori rasta srpske privrede u 2011. godini", ocenila je Stamenković dodajući da se iz podataka može zaključiti da imamo dosta ''vitalan'' energetski sektor.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR