Srbija

Četvrtak, 19.03.2009.

08:40

Od septembra obnova HE Đerdap 1

Elektroprivreda Srbije (EPS) i ruska kompanija "Silovije mašini" potpisale su danas dopunu Ugovora o revitalizaciji hidroelektrane (HE) Đerdap 1.

Izvor: B92, Beta

Default images

Time su se stekli uslovi da taj posao vredan oko 168 miliona dolara počne 1. septembra. Revitalizacija šest hidroagregata HE "Đerdap 1" predviđa povećanje maksimalne snage svakog sa 174 na 201 megavat, kao i povećanje snage četiri glavna transformatora, uključujući i pomoćne sisteme, i treba da bude gotova u toku 2015. godine.

Od ukupne vrednosti ovog posla, vrednost radova koje će izvesti kompanija "Silovije mašini" je 139,8 miliona dolara, dok je ostalo vrednost radova koje će samostalno realizovati privredno društvo HE Đerdap.

Na teret klirinškog duga u skladu sa Medjudržavnim sporazumom Srbije i Rusije od 27. aprila 2007, biće plaćeno oko 111,5 miliona dolara dok će EPS, kao investitor, obezbediti preostalih 67 miliona dolara.

Revitalizacijom agregata uz povećanje snage za oko deset odsto obezbediće se novi poizvodni vek HE za minimum 30 godina, kazao je nakon potpisivanja ugovora direktor EPS-a Dragomir Marković.

Direktor kompanije "Silovije mašini" za plasman Sergej Agejenkov kazao je da je ta kompanija već počela da se bavi izradom opreme za agregate, naglašavajući da je uspešna realizacija ovog posla veoma značajna za dalju saradnju. Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić kazao je da je veoma važno da se remont na vreme i kvalitetno uradi, jer se njime povećava kapacitet HE Đerdap 1 za 162 megavata, a to je kao jedna nova HE. On je dodao da će na realizaciji demontažnih i montažnih radova u ovom poslu biti angažovane srpske firme i stručnjaci.

Predstavnici vlada Srbije i Rusije potpisali su 27. aprila 2007. godine u Beogradu Sporazum o regulisanju klirinškog duga bivšeg Sovjetskog Saveza Srbiji od 288,6 miliona dolara.

Tim sporazumom je predviđeno namirenje dugova tako što će Rusija finansirati rekonstrukciju HE Đerdap 1 sa 105,5 miliona dolara i otpisati deo duga Srbije za gas od 188 miliona dolara, nastalog od 1994. do 2000. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: