Izveštaj banaka Poreskoj upravi

Nacionalne vesti - Četvrtak 14.06.2012 - 14:34

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je danas da je dogovoreno da banke od 1. jula Poreskoj upravi šalju podatke o isplaćenim zaradama svakoga dana, tako da će ta državna institucija na dnevnom nivou moći da kontroliše da li poslodavci plaćaju poreze i doprinose.

Dugalić je na konferenciji za novinare istakao da su do sada banke takve izveštaje slale mesečno, a da će kada se to bude radilo dnevno Poreska uprava moći da reaguje mnogo brže u situaciji da se porezi i doprinosi ne plaćaju. Prema njegovim rečima, sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom dogovoreno je da tokom ove godine ta uprava pripremi mehanizam za kontrolu poreza i doprinosa, tako da će banke moći da provere da li je poslodavac izvršio uplatu i posle toga isplaćuju zarade.
 
Kako je objasnio Dugalić, u prvom kvartalu sledeće godine trebalo bi da bude primenjeno rešenje prema kome će Poreska uprava i dalje kontrolisati uplate poreza i doprinosa, a banke će posle dobijanja potvrde da su ti nameti uplaćeni isplaćivati zarade. On je ocenio da je u dogovoru sa državnim organima pronađeno korektno rešenje na osnovu kojeg će teret kontrole uplate poreza i doprinosa ostati na Poreskoj upravi, a banke će posle dobijanja potvrde od njih moći da isplaćuju plate.
 
Dugalić je istakao da će ovo rešenje koje će se sprovoditi u nekoliko faza pomoći da se poveća urednost poslodavaca u plaćanju poreza i doprinosa napominjući da banke ni u jednom trenutku nisu osporavale potrebu redovnog plaćanja obaveza, ali da prvobitno smišljeni način nije bio dobar.
 
Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji predviđeno je da banke od 1. jula budu uključene u sistem kontrole uplate poreza i doprinosa na zarade, a pošto je stav banaka bio da nije njihov posao da kontrolišu uplate poreza i doprinosa, prema rečima Dugalića, nađeno je rešenje da ministar finansija da objašnjenje o sprovođenju člana zakona koji se odnosi na tu materiju.
 
Zaduženost građana i privrede po kreditima u stagnaciji
 
Zaduženost građana i privrede u Srbiji po bankarskim kreditima nastavila je u maju trend stagnacije uspostavljen poslednjih nekoliko meseci, rekao je Dugalić. On je objasnio da se, kada se oduzmu uticaji inflacije i kursa na stanje zaduženosti, radi o realnom padu, koji je veći kod stanovništva. Dugalić je istakao da je reč o opreznom pristupu građana pri zaduživanju, imajući u vidu pad standarda i neizvesnost u pogledu posla i budućih dešavanja u zemlji.
 
Prema podacima UBS-a, u maju je dug stanovništva po bankarskim kreditima povećan za 1,9 odsto, na 588,07 milijardi dinara, a kod preduzeća rast je bio 4,5 odsto na 1.422,05 milijardi dinara. Kod gotovinskih kredita stanovništvu u prošlom mesecu je zabeleženo povećanje od 1,9 odsto, na 152,13 milijardi dinara, potrošački krediti porasli su za 0,1 odsto, na 37,17 milijardi, a krediti za refinansiranje za 1,1 odsto, na 34,6 milijardi dinara.
 
Stambeni krediti povećani su u maju za 1,8 odsto, na 335,4 milijarde dinara, dok je kod poljoprivrednih kredita zabeleženo povećanje od 5,3 odsto, na 28,76 milijardi. Prema rečima Dugalića, u proteklom mesecu kašnjenje građana u otplati kredita povećano je sa 3,9 na 4,2 odsto, kao direktna posledica slabljenja dinara.
 
Kod preduzeća docnja je smanjena sa 14,8 na 14,3 odsto, kod preduzetnika je povećana sa 11,5 na 12,6 odsto. Dugalić je napomenuo da se zavisno od dospelih obaveza preduzeća kašnjenje u otplati kredita kod preduzeća skokovito menja - u jednom mesecu značajnije poraste, a u sledećem se značajnije smanji, dok je kod stanovništva prisutan stalni umereni rast docnje.
 
On je ocenio da je nestabilnost kursa dinara prema evru izazvana nestabilnošću političke situacije u Srbiji i neizvesnošću u pogledu budućih dešavanja jer to stvara nesigurnost i kod domaćih i kod stranih učesnika na tržištu. Dugalić je naglasio da je teško očekivati ozbiljniju stabilizaciju kursa dok ne bude stabilizovan politički ambijent u Srbiji napominjući da nestabilnost valute ima direktne praktične posledice na otežanu otplatu kredita i na sve koji planiraju ozbiljne poslove, a odgovara samo špekulantima.
Tanjug

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: