Ekonomija

6

Srbija iz Slovenije uvozi srpske jabuke

Autor: AM

Izvor: Novosti/Novi magazin

Srbija iz Slovenije uvozi srpske jabuke

"Jeste malo čudno, ali mi danas, praktično, delom uvozimo i domaće jabuke", kaže za Novosti jedan od trgovaca.

"Slovenci kupuju kod nas veće količine kada je sezona, i jabuke plaćaju znatno ispod 50 dinara, a onda nam kada je smanjena ponuda, isto to voće nude po daleko višim cenama, što je sada slučaj. Naravno, jabuke uvozimo i iz drugih zemalja u okruženju, najviše iz Makedonije".

Za stručnjake je malo neobično što su cene voća i dalje previsoke. Neobično je i da su za naše podneblje jabuke toliko skupe, to je bilo uvek narodsko voće.

"Visoke cene od 130 i 150 dinara neprilagođene su džepu prosečnog kupca", kaže ekonomista Vladana Hamović uz napomenu da je najveći problem što kod nas nije organizovan otkup, pa cene tako u periodima slabije ponude značajno osciliraju.

Prema njenim rečima, veliki je problem kod otkupa i prerade, sve je neorganizovano i zato sada uvozimo čak i jabuke.

Ona dodaje da će skuplje voće svakako imati uticaja na dalji rast cena.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Don Kihot

Sve je ovo posledica planiranog nereda i prividnog javašluka, za običan svet. Naši pojedinci,kontroverzni bizmismeni, koji su tvorci ovakvog sistema jako se dobro snalaze i ostvaruju velike zarade. Uvek smo za Slovence bili kolonija, međutim veći problem je što smo zatočenici naših ljudi, koji su se domogli kapitala, baš u uslovima neuređenog društva ili države, pa žele da to i takvo stanje zadrže...Vrlo su zaslužni i pojedini političari koji pod izgovorom raznih racionalizacija su razbili mnoge sisteme kontrole i zaštite od malverzacija itd. i td. Slovenci i drugi stranci,znači Slovenci nisu jedini, samo vešto koriste napravljene propuste u sistemu funkcionisanja i ostvarenju države.

Алекса

А сељаци не знају шта ће са јабукама, па их бацају у Дунав ( лично видео у Ритопеку ). Треба забрана увоза СВЕ хране, па макар и постала скупља, бар неће да се богате Словенци и којекаква домаћа г...а !

milorad ex bekrija

To sto vi zovete hladnjacom, u selu se zove trap. Seljak ima jabuke za sebe u ovo vreme i drzi ih u trapu, a za to sto ih u gradu nema ne znam ko je kriv. Pobegnes sa sela, iznajmljujes stan za 200 evra, radis u gradu za maksimalno 500, i zalis se sto ne mozes da pojedes jabuku u ovo vreme jer je preskupa. Nije mi bas jasno. Odavno grad nema one svoje stare prednosti, a nece ih povratiti jos par decenija. Danas kada postoji internet i kada je svima dostupan sasvim je svejedno gde se stanuje. A ako bas hoces da ides u pozoriste, pa mozes da skoknes do tog Beograda jedanput u dva meseca - karte svakako naruci preko interneta ;). Ja se spremam da bezim na selo, a rodjen sam u BG.