Vesti

1

Ustavni sud zabranio Obraz

Autor: ZM/AS

Izvor: Agencije/Novi magazin

Ustavni sud zabranio Obraz

Zabranu delovanja udruženja "Otačestveni pokret Obraz" od Ustavnog suda Srbije tražilo je Republičko javno tužilaštvo prošle godine.

Tužilaštvo je tražilo i da se "Obraz" briše iz registra, kao i da se sva buduća udruženja i grupe koje žele da nastave aktivnosti "Obraza" smatraju nelegalnim da bi se sprečilo da aktivisti "Obraza" zaobiđu presudu o zabrani i registruju nova udruženja sa istom svrhom i ciljem i tako uspostave kontinuitet sa "Obrazom". 

U Ustavnom sudu Srbije o zabrani „Obraza“, nakon javne rasprave, održana su još tri ročišta na kojima se većalo o argumentima za i protiv. 

Ustavni sud smatra da su, na osnovu dokaza koji su predočeni u ovom slučaju, ispunjeni svi kriterijumi za zabranu rada Udruženja i da ta mera predstavlja srazmeran odgovor društva radi ostvarivanja legitimnog cilja - zaštite osnovnih sloboda i prava građana.

Sud je zaključio da iz akata i delovanja Obraza proističu stavovi kojima se suštinski diskriminišu građani, kroz govor mržnje, uznemiravanje i ponižavanje.

Time se, ocenjuje sud, krše Ustavom utvrđene slobode i prava građana i zloupotrebljava pravo na udruživanje.

Ustavni sud je imao u vidu programska načela ovog Udruženja, delovanje Obraza, izjave lidera, kao i učešće članova tog udruženja u određenim događajima.

Sud je konstatovao i da je Udruženje ne samo tolerisalo, već i podržalo učešće svojih članova u incidentima.

"Udruženje svojim proklamovanim načelima, delovanjem i podržavanjem nasilja zalaže za model društva koje je zasnovano na diskriminaciji pojedinih etničkih, verskih, seksualnih i drugih grupa", ustanovio je Ustavni sud.  

MUP Srbije je u jednom izveštaju iz 2005. godine "Obraz" označio kao klerofašističku organizaciju.

Pre "Obraza", Ustavni sud Srbije je prošle godine u junu doneo odluku o zabrani delovanje ultradesničarske neregistrovane organizacije "Nacionalni stroj". 

Republičko javno tužilaštvo takođe je zatražilo od USS da zabrani delovanje "1389". Taj zahtev upućen je još 2009. ali je povučen krajem 2011. 

Razlog je taj što je Udruženje građana "1389", čiju je zabranu tražilo državno tužilaštvo, promenilo naziv u Udruženje građana "Pokret 1389". Naziv je promenjen sasvim po zakonu, a rešenje je potpisalo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu 21. decembra 2007. godine.

Tužilaštvo pozdravlja odluku o zabrani "Obraza"

Republičko javno tužilaštvo pozdravilo je danas odluku Ustavnog suda Srbije o zabrani organizacije Obraz, ocenjujući da će doprineti suzbijanju nasilja i netolerancije.

"Ovakva odluka šalje veoma snažnu poruku da je zaštita ljudskih prava i građanskih sloboda u Republici Srbiji neprikosnovena", rekao je portparol tužilaštva Tomo Zorić.

On je dodao da bi ta odluka trebalo da doprinese suzbijanju nasilja i netolerancije koju je propagirala ova organizacija.

Odluku o zabrani delovanja Udruženja "Otačastveni pokret Obraz" Ustavni sud je doneo na zahtev republičkog javnog tužioca koji je još 25. septembra 2009. godine tražio da se zabrani ta organizacija zbog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje. 

Janković: Zabrana ne rešava sve probleme

Odluka Ustavnog suda o zabrani "Obraza" nije za radovanje, ali je bila neophodna u odbrani ustavnosti, odnosno prava i sloboda građana, kao jedne od najviših vrednosti u Republici Srbiji, ocenio je zaštitnik građana Saša Janković.

Ombudsman je ukazao da je "zabrana jedne organizacije opomena svima i upozorava na činjenicu da u društvu postoje ekstremistički stavovi koji dobijaju dovoljno snage i prostora za ostvarivanje svojih ideja".

To ujedno govori, kako je kazao, da društvo u tom slučaju, "mora da pa pribegne tako nepopularnoj i teškoj odluci kakva je zabrana".

"Sama odluka o zabrani neće rešiti problem, već će nam dati malo vremena kao društvu, da se pozabavimo uzrocima ekstremizma i da neke od tih uzroka što pre uklonimo", smatra srpski ombudsman.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

olga

Koja je razlika između obraza,dveri,1389?Očigledno je da ustavni sud sa bratom Jelene Trivan radi po nalogu DS.To sigurno ne će moći još dugo,posle toga će tvrditi da se radi o političkom obračunu kada te sudije budu razrešene,a svi smo svedoci o reformi i radu suda.Slično je radila i vlada Đinđića kada je kriminalce iz Surčina uzela u zaštitu ,a sa Zemuncima krenula u obračun.Znamo kako se to katastrofalno završilo.Krajnje je vreme da se Tadić sa svoji ortacima i delovima obaveštajnih službi uzme u pamet i nepravi od ove države brlog gde će se oni zabavljati i okoristiti.