Ministarstvo prosvete neće menjati termine za upis brucoša koje su utvrdili univerziteti, pa će tako prvi upisni rok na Beogradskom univerzitetu i na svim medicinskim fakultetima u Srbiji početi 20. juna. Na svim ostalim državnim univerzitetima upis nove generacije brucoša počeće sedam dana kasnije, 27. juna, u skladu sa preporukom Ministarstva.


Žarko Obradović, ministar prosvete, izjavio je juče da se predloženi termini neće menjati, pošto su neki fakulteti već počeli sa pripremom upisa i da ne bi došlo do problema prilikom pomeranja rokova. Obradović je rekao da je „šteta što univerziteti nisu uspeli da se međusobno dogovore o jedinstvenom terminu za upis brucoša“, jer bi tako „distribucija kvaliteta budućih studenata bila ravnomerno raspoređena po svim univerzitetima u Srbiji“. Obradović je naveo da će sve srednje škole na vreme uspeti da izdaju učenicima dokumenta koja su im potrebna prilikom konkurisanja na fakultetima.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević, inače predsedavajući Konferencije univerziteta Srbije, kaže za Danas da je još 1. maja poslao svim državnim univerzitetima odluku o tome kada će početi upis, koju su svi prihvatili.

– Sve sam uradio u zakonskom roku i zato se i bunim što neko hoće da se sad to odlaže. Mi smo utvrdili termine pre mesec dana, đaci su se raspustili pre dve nedelje i ne vidim razlog za bilo kakvo pomeranje – rekao je Kovačević.

Podsetimo, na fakultetima Univerziteta u Beogradu i svim državnim medicinskim fakultetima kandidati će predavati dokumenta od 20. do 22. juna, prijemni će biti održani od 25. do 27. juna, prema rasporedu koji budu objavile visokoškolske ustanove, a upis primljenih studenata treba da bude završen do 12. jula. Na ostalim državnim univerzitetima predaja dokumenata je od 27. do 29. juna, prijemni su od 2. do 4. jula, a upis se završava 18. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari